Cranberries horen natuurlijk echt bij de kerstgerechten, een klein beetje bitter en toch zoet en lekker kleurrijk. De combinatie met vis en cranberries kom je wat minder vaak tegen maar omdat ik natuurlijk een echte vis liefhebber ben, wilde ik dit toch eens proberen en ik moet eerlijk zeggen dat ik het heerlijk vond! De zalm was heerlijk zacht en de cranberriepuree lekker fris met een goede bite. Ik vind het echt een heel mooi en geslaagd gerechtje! Zeker een aanrader voor kerst als je eens wat anders wilt!

30 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 gr cranberries
  • zalmmoot van 600 gr
  • 1 sinaasappel
  • paneermeel / broodkruim (2 boterhammen)
  • verse peterselie
  • peper en zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor  op 200 graden.

Doe de cranberries met een beetje water in een pannetje. Zet deze op het vuur en laat deze heet worden. Laat ze 5 minuten koken en haal ze dan van het vuur. Rasp intussen de schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Hak de peterselie fijn en rooster de boterhammen voor het broodkruim. Je kan ook kant en klaar paneermeel gebruiken.

Strooi wat zout en peper over beide kanten van de zalm. Leg de zalm in een ingevette ovenschaal.

Doe de cranberries in een mengkom waarin je ze kan pureren, voeg hieraan de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de peterselie en het broodkruim toe. Houd een klein beetje sinaasappelrasp en peterselie apart voor de garnering. Pureer alles door elkaar. Proef goed, de puree zal een klein beetje zuur zijn, je kan wat suiker toevoegen voor de balans. Voeg ook wat zout en peper toe. Pureer nog maals.

Smeer nu de bovenkant zalm in met de cranberry puree. Zet de zalm 20 minuten in de oven.

Snijd de zalm in 4 gelijke moten en garneer elke moot met een beetje sinaasappelrasp en peterselie.