Smaakvolle stampot met mosterd, gerookte zalm en prei.

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 500 gr aardappelen
  • 1 grote prei
  • 150 gr gerookte zalm
  • 1 knoflookteen
  • verse bieslook
  • 2 eetlepels mosterd
  • 50 ml droge witte wijn
  • 100 ml slagroom
  • gemalen mosterdzaad
  • peper

Zo maak je het:

Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringetjes. Snijd de gerookte zalm kleiner. Hak de bieslook fijn. Pel de knoflook en snijd deze over de helft. Verwijder de wortel.

Schil de aardappelen en doe deze in een pan en zet ze onder water.Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Laat de aardappelen zeker 12 minuten koken of net zolang totdat de aardappel zacht genoeg is om te stampen.

Zet een bakpan op het vuur. Smelt hierin een beetje boter en doe de prei in de bakpan. Pers de knoflook hierbij uit. Fruit de prei en blus na 2 minuten af met de wijn. Laat de wijn verdampen. Voeg nu de mosterd, wat peper en wat mosterdzaad toe. Roer goed door elkaar. Voeg de slagroom toe en roer tot een zachte saus.

Bak ondertussen in een andere bakpan de zalm tot deze zachtroze kleurt.

Giet de aardappelen af en stamp ze fijn (met een stamper of gewoon met een vork). Voeg de gebakken zalm, het prei-mengsel en de gehakte bieslook toe. Roer alles goed door elkaar totdat je een smeuïge stamppot krijgt. Voeg indien nodig een beetje melk toe.