Een van die golden oldies, we aten vroeger nog wel eens wortel soufflé thuis maar ik moet bekennen dat het nu erg lang geleden was. Totdat ik er ineens super veel zin in had. Dus aan de slag gegaan en een lekkere soufflé gemaakt en het beviel super goed! Deze variant is met spekreepjes maar voor mezelf heb ik hem vegetarisch gemaakt. Beiden bevielen erg goed. Vol van de zoete smaak van de wortel en een beetje bite door de pittige kaas, de spekjes en de mosterd. Smakelijk vast!

45 minuten
Bewerkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 eieren
  • 150 ml melk
  • 2 eetlepels bloem
  • 75 gr pittige geraspte kaas
  • 1 eetlepel mosterd
  • Verse peterselie
  • 125 gr bacon
  • 300 gr wortel
  • Peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de wortels en snijd deze in kleine blokjes. Kook de wortels gaar in een beetje water. Zet een steelpan op het vuur. Doe hierin een flinke scheut boter. Laat de boter smelten en voeg dan de bloem toe. Roer goed totdat de bloem aan elkaar klontert. Giet er nu langzaam een beetje melk bij. Roer nogmaals goed totdat er een grote klont bloem aan elkaar blijft zitten, giet er nu weer een beetje melk bij en herhaal dit totdat de klontjes eruit zijn en je een egale saus hebt. Voeg nu de mosterd, de geraspte kaas en wat peper door de saus, laat de kaas langzaam smelten en houd deze goed in de gaten. Roer regelmatig.

Zet nu een kleine bakpan op het vuur en bak hierin de bacon.

Giet de wortels af als deze gaar zijn en stamp de wortels fijn. Scheid ondertussen de eieren en klop de eiwitten stijf. Hak ook de peterselie fijn.

Roer nu wortel door de kaassaus, als alle wortel er doorheen geroerd is, roer je ook de stijve eiwitten er doorheen. Voeg de fijngehakte peterselie en de gebakken bacon toe. Verdeel de soufflé over kleine ovenbakjes. Aangezien souffle redelijk zwaar kan zijn, adviseer ik om kleine porties te serveren.

Zet de bakjes ongeveer 30 minuten in de oven. Zorg dat je de oven niet tussendoor openmaakt, dan zakt de soufflé namelijk in elkaar.