Ja, ja het komt er dan toch ook van: een gerecht op basis van vlees. Dit zal misschien wat mensen verrassen aangezien ik dus al jaren geen vlees meer eet. Doordat ik niet vegetarisch ben uit principe en wel gewoon vis eet, kook ik ook ‘gewoon’ met vlees. Je zult begrijpen dat dit best een uitdaging is, aangezien ik het dus ook niet proef en ik af moet gaan op het oordeel van mijn gasten om te weten of iets wel goed smaakt. Tot nog toe heb ik nog niet vaak klachten gehad en aangezien ik natuurlijk wel weet hoe andere ingrediënten smaken en hoe deze smaken samen komen, denk ik toch dat dit een heel mooi gerechtje is. Stiekem ben ik zelf ook wel benieuwd hoe het smaakt maar ik heb mezelf er nog niet toe kunnen zetten om weer vlees te proberen. Ik vind het best lastig om weer over die drempel te gaan.

Het is zo’n gewenning om geen vlees te eten maar ik vraag me toch vaak af of mijn smaak niet veranderd is en ik het nu misschien toch wel lekker vind. Vooralsnog heb ik het nog niet aangedurfd maar wie weet….jullie zijn de eerste die het horen als ik weer aan het vlees ga beginnen.

Zolang dat nog niet het geval is, maak ik dit gerecht met garnalen of een stevigere vis zoals tilapiafilet voor mezelf.

vleesstoof
60 minuten
Bewerkelijk
10-15 euro pp

Ingrediënten voor 4 pers.:

  • 500gr biefstuk
  • 1 aubergine
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 4 tomaten
  • 1 half bakje bospaddestoelen
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 takjes peterselie
  • 2 pakjes passata di pomodoro
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 plak feta

Zo maak je het:

Voor dit gerecht moet je eerst de groenten grillen in de oven voordat je ze kunt ontvellen. Zet de grill van de oven aan en zodra deze op de juiste temperatuur is, leg je de aubergine en paprika’s op de grillplaat in de oven. De groenten moeten ongeveer 20 minuten in de oven onder de grill maar draai ze elke 5 minuten even om zodat het vel geleidelijk aan alle kanten los kan komen. Snijd de tomaten oppervlakkig in en leg deze na 15 minuten ook onder de grill. Het vel van de tomaten laat veel gemakkelijker los dan van de andere groenten en daarom hoeven deze niet zo lang onder de grill.

Verwarm nu de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Laat de groenten een beetje afkoelen voordat je ze ontvelt. Zet een diepe ovenschaal klaar waar je de passata in doet met een scheutje olijfolie. Na het ontvellen snijdt je de groenten in grove stukken en voeg je ze toe aan de ovenschaal. Snijd de bospaddestoelen in kwarten en voeg ze toe aan de overschaal. Hak de kruiden fijn, houd een beetje peterselie apart voor de garnering en snijd de knoflook in dunne plakjes. Voeg de kruiden en knoflook toe en roer alles goed door elkaar. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven.

Snijd ondertussen de biefstuk in hapklare reepjes en hak de peterselie fijn. Haal na 20 minuten de groenten uit de oven en voeg de biefstuk toe. Roer alles goed door elkaar. Brokkel de feta boven de ovenschaal en verdeel deze evenredig over de bovenkant. Strooi er de fijngehakte peterselie overheen en zet de schaal nog 15 minuten terug in de oven.

Deze ovenschotel is erg lekker met een lichte en frisse citroen-aardappelpuree.

vleesstoof_upclose
citroenpuree