Zelf visbouillon maken is super simpel. Het vergt alleen wat geduld want de bouillon wordt alleen maar beter naar mate dat je hem langer laat staan. In dit geval laten we hem ongeveer 1.5 liter inkoken in 3.5 uur. En daarna heb je een perfecte basis voor andere heerlijke visgerechten.

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 liter:

  • 2 uien
  • bleekselderij
  • vissenkoppen en graten 3 kg
  • gamba schillen en koppen
  • 500 ml witte wijn
  • 3 l water
  • zout en peper
  • verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • verse peterselie
  • 1 citroen
  • 3 tenen knoflook

Zo maak je het:

Begin met het schoonmaken en snijden van de groenten. Snijd de bleekselderij in stukjes. Pel en snipper de ui, dit hoeft niet heel netjes. Kneus de knoflook. Was de citroen en snijd deze in plakken.

Hak de peterselie kleiner.

Zet een grote pan op het vuur. Doe hierin wat boter en laat deze smelten. Voeg nu de ui en knoflook toe en fruit deze voor 2 minuten. Voeg ook de bleekselderij toe en roer even goed door. Blus met de witte wijn en laat even aan de kook komen.

Nu ga je de overige ingrediënten toevoegen: Leg alle vissenkoppen, graten en de gambaschillen in de pan. Voeg ook de citroen, de laurierblaadjes, en peterselie toe. Giet er als laatste het water bij.

Breng het geheel aan de kook en laat rustig een paar uur inkoken (zeker 3 à 4 uur) hoe langer hoe sterker de bouillon.

Haal de bouillon van het vuur en zeef alle ingrediënten eruit. Proef of dat er eventueel nog wat zout en peper toegevoegd dient te worden en voeg naar smaak toe.  Deze bouillon is een perfecte basis voor een visstoof, vissoep of bouillabaisse.