De keuze van het eerste recept voor de blog was erg lastig, maar ondanks dat de zomer helaas al voorbij is, is het toch een heerlijke zomerse, verse pasta met tomaten en mozzarella geworden! Ik weet het; dit kan iedereen maken en verzinnen, maar deze is echt super lekker, dus ik wil met dit recept niet wachten tot de volgende zomer! Binnenkort wat meer herfst-gerelateerde recepten, maar voor nu stel ik gewoon voor dat je de verwarming op 25 graden zet en geniet van deze heerlijke pasta 🙂

20 minuten
Gemiddeld
0-5 euro pp

Ingrediënten voor 4 pers.:

  • 200 gram pastadeeg
  • 2 eieren
  • 5 pomodori tomaten
  • 1 buffelmozzarella
  • 1 halve rode ui
  • 1 citroen
  • verse basilicum
  • olijfolie
  • zout en peper

Zo maak je het:

Als je gedroogde pasta gebruikt, dan kan je het beste beginnen om alvast een pan met water op te zetten. Aangezien gedroogde pasta veel langer moet koken, moet je deze eerder opzetten. Zodra het water kookt, kan je alvast de pasta erin doen, de rest van het recept duurt niet zo lang.

Ik begin meestal met het deeg voor de pasta, aangezien dit eventjes in de koelkast moet staan. Ik neem altijd 100 gram pastadeeg en 1 ei voor 2 personen. Voor het mixen van het deeg gebruik ik altijd mijn keukenmachine. Je kan het deeg ook met de hand kneden, maar met een keukenmachine is vele malen gemakkelijker en sneller. Mijn keukenmachine is echt al iets van 15 jaar oud. Hij is vroeger van mijn ouders geweest. (Ja, ik zou heel graag zo’n fantastische Kenwood machine hebben -smelt, smelt en droom verder- maar voor nu voldoet deze prima! Ik zou niet zonder kunnen.) Doe het deeg, de eieren en een beetje zout in de keukenmachine.

Laat de keukenmachine kloppen tot het deeg zich als een balletje oprolt. In de tussentijd kook je alvast wat water voor het ontvellen van de tomaten. Maak een oppervlakkig sneetje in de vorm van een kruis in het vel van de tomaten en stop deze in een kom. Hier giet je dan het kokende water overheen.

Terug naar het deeg: als het aan elkaar plakt en je er een goede bal van kunt kneden, haal je het uit de keukenmachine en vorm je het tot een mooie bal met je handen. Doe het deeg in een kommetje met een keukenpapiertje er overheen en zet deze ongeveer 10 minuten in de koelkast.

Je zult zien dat het vel van de tomaten ondertussen loskomt van het vruchtvlees. Haal de tomaten uit het hete water en koel ze af met heel koud water. Haal het vel van de tomaten en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaten in hele fijne kleine blokjes.

Zet een pan water op het vuur voor de pasta. Pak een schaal waarin je de pasta wilt serveren en giet er een flinke scheut olijfolie in met wat uitgeperst citroensap (ik gebruik altijd het sap van een halve citroen maar ik ben echt een mega citroen fan dus in dit geval is minder misschien beter). Gooi je citroen niet weg want je hebt straks nog wat citroenrasp van de schil nodig. Doe de tomatenblokjes bij de olijfolie in de schaal en roer het door zodat de tomatenblokjes glimmen van de olie. Snipper de ui heel fijn en voeg deze toe aan de tomaten. Snijd de mozzarella ook in fijne, kleine blokjes, zodat ze straks een klein beetje kunnen smelten door de hete pasta. Voeg wat zout (niet teveel), peper, citroenrasp en fijngehakte basilicum toe. Roer alles goed door elkaar.

Bestrijk je aanrecht met wat bloem om zo de pasta uit te kunnen rollen. Als je pasta dun genoeg is, kan je het door de pastamachine tot de gewenste dikte draaien. Ik haal het zelf ongeveer 3 keer door de  standaard stand van de pastamachine om de gewenste dikte van het deeg te krijgen. Hierna haal ik het door de gewenste vorm heen. Voor dit gerecht maak ik er tagliatelle van, dus als het dun genoeg is haal ik het door de tagliatelle vorm. Herhaal dit voor alle pastavellen die je hebt. In de tussentijd hang je wat klaar is op een droogrekje (tip).

Wanneer het water kookt, voeg je een flinke hoeveelheid zout toe (echt veel!) en een scheutje olijfolie. Daarna voeg je de pasta toe. De pasta hoeft maar ongeveer 4-5 minuutjes te koken. Na ongeveer 3 minuten voeg je twee lepels van het pasta kookvocht toe aan de tomatenmix en roer alles goed door elkaar. Giet de pasta af en voeg het meteen toe aan de tomatenmix, zodat het niet teveel afkoelt en de mozzarella nog kan smelten door de warmte van de pasta. Roer alles goed door elkaar.
Dat was het; mijn favoriete zomerse pasta gerecht!! Smakelijk!

Pastadeeg
Tomaat en ui