Net thuis uit mijn werk en ik heb nog even een momentje van rust gevonden voordat ik ga koken. Dus zit hier heerlijk rustig met een lekker rood wijntje even een blogje te schrijven, ik begin het een steeds leukere hobby te vinden! Alleen de tijd vinden om alles op te schrijven is nog wel eens een uitdaging!

Het afgelopen weekend moesten we natuurlijk flink rijmen, dichten en knutselen voor Sinterklaas en had ik niet zoveel tijd om te schrijven helaas maar wat ben ik (zijn we) weer verwend, ik heb zoveel mooie nieuwe dingetjes voor in de keuken gekregen; een hele mooie mandoline, verschillende ovenschalen (super mooi) en een handige mixer. Echt super fijn allemaal er is alleen een klein nadeel namelijk de ruimte in de keuken….. tja dat wordt opruimen komend weekend vrees ik. Goed over tot de orde van de dag!

Ik vind het wel weer tijd voor een pasta receptje; lekker en gemakkelijk na een dag hard werken. Deze pasta heeft al veel varianten gekend; met groenten, zonder groenten, met champignons en zonder. Maar ik vind het zelf, helemaal compleet gewoon het lekkerste.

pasta_zalm_ingredienten
20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingredienten voor 4 pers.:

  • 200 gr zalm
  • 200 gr pastabloem
  • 2 eieren
  • 300 gr bladspinazie
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 100 ml crème fraîche
  • ½ ui
  • ½ rode peper
  • sap van ½ citroen
  • zout en peper
  • olijfolie

Zo maak je het:

Ik begin met het deeg voor de pasta, aangezien dit even in de koelkast moet staan. Doe de bloem, de eieren en beetje zout in de keukenmachine. Laat de keukenmachine kloppen tot het deeg zich als een balletje oprolt. Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed het tot een mooi balletje met je handen. Doe het deeg in een kommetje met een keukenpapiertje eroverheen in de koelkast.

Maak je het recept met gedroogde pasta, zet dan meteen een pan met water op en doe de pasta in het kokende water zodra je de saus begint te maken.

Snijd de kastanjechampignons in schijfjes en snijd de bladspinazie wat kleiner (dit hoeft niet mega klein, het wordt toch veel minder in de pan). Snijd de zalm in hapklare stukken, hier hoef je niet moeilijk over te doen, je kunt gewoon alle vellen tegelijk snijden, het valt in de pan toch uit elkaar. Snipper de ui en hak het pepertje fijn. Pers de citroen uit. Zet alles klaar zodat het snel in de pan kan.

Haal het deeg uit de koelkast. Bestrijk je aanrecht met bloem om zo je deeg uit te kunnen rollen. Als je pasta dun genoeg is, kan je het door de pastamachine tot de gewenste dikte draaien. Ik rol het zelf ongeveer 3 keer voordat ik het door de gewenste vorm heen draai. Voor dit gerecht maak ik er tagliatelle van, dus als het dun genoeg is haal ik het door de tagliatelle vorm. Herhaal dit voor alle pasta lappen die je hebt. In de tussentijd hang je wat klaar is op een droogrekje (TIP!!).

Zet intussen een flinke pan water op om de pasta in te koken. Zet ook een bakpan of wok op het vuur. Bij de droge pasta voeg je die nu aan het kokende water toe.

Giet er een flinke scheut olie en laat dit heet worden. Zodra de olie heet is fruit je de uitjes en pepertjes. Voeg na 2 minuten de champignons toe. Laat deze ongeveer 5 minuten bakken. Voeg daarna de zalm toe.

Laat alles goed bakken en doe er daarna het citroensap en de spinazie bij. De spinazie zal flink slinken, dus het lijkt alsof je een flinke hoeveelheid hebt maar dit zal best tegenvallen. Het beste is om niet alles ineens toe te voegen maar om dit in gedeeltes te doen.

Inmiddels zal het water van je pasta wel koken, voeg een flinke hoeveelheid zout en een scheut olijfolie toe. Doe er daarna de verse pasta in.

Als alle spinazie geslonken is, voeg je de crème fraîche toe. Verwarm terwijl je langzaam roert en zodra alles goed gemixt is, proef je of er nog wat peper aan de saus toegevoegd moet worden. Persoonlijk vind ik een beetje altijd wel lekker. Zout is niet nodig omdat de zalm natuurlijk al veel zout bevat.

Als de smaak goed is, is het etenstijd! Giet de pasta af en schep de borden op!

Smakelijk!!

pasta_zalm_2
pasta_zalm_3