Het is weer tijd voor een smaakvol pasta receptje! Onderstaand recept is erg makkelijk maar ook erg lekker. Je kan het jezelf natuurlijk nog makkelijker maken door verse pasta te kopen en kant en klare pesto te kopen. Maar zelfs als je alles vers maakt heb je in een half uurtje een heerlijke pasta op tafel.

pastaricotta
25 minuten
Bewerkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gr pasta bloem
  • 2 eieren
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • 15 gr verse basilicum
  • 1 teen knoflook
  • een handje pijnboompitjes
  • ½ citroen
  • 40 gr parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • 100 gr ricotta
  • zout

Zo maak je het:

Zoals jullie inmiddels weten maak ik zelf altijd verse pasta maar je kan ook gebruik maken van gedroogde pasta of verse kant-en-klare pasta. Indien dit het geval is, bereid dan de pasta zoals aangegeven is. Ik zal in het recept aangeven wanneer je de pasta kunt koken en toevoegen.

Als je ook verse pasta maakt, begin dan met het voorbereiden van het pastadeeg. Weeg 200 gr pasta bloem af en mix dit (in de keukenmachine) met 2 eieren en een beetje zout. Zodra het deeg een mooi bolletje vormt, zet je het ongeveer 15 min afgedekt in de koelkast. Zet alvast een pan met water op om de pasta in te koken, ook als je droge pasta gaat gebruiken. Indien je gedroogde pasta gebruikt, kun je deze meteen in het kokende water doen.

Doe de kerstomaatjes in een ovenschaal. Sprenkel er wat olijfolie overheen en zet ze 10 -15 minuten onder de grill.

Maak nu de basilicum pesto; haal de basilicumblaadjes van de stokjes en hak deze fijn of stop ze in de blender. Ontvel de knoflook en haal het worteltje eruit. Pers de knoflook uit bij de basilicum. Voeg de pijnboompitjes toe. Pers het sap van 1 citroen uit boven de blender. Voeg een klein scheutje olijfolie toe en pureer alles fijn. Zodra het geheel een mooie spread is voeg je de geraspte Parmezaanse kaas toe. Mix alles nog eventjes.

Zorg dat je aanrecht schoon en droog is om er zo het pastadeeg op uit te rollen. Bestrijk je aanrecht met een beetje bloem en rol je pastadeeg uit tot een flinke lap.

Snijd repen van het pastadeeg die in de pastamachine passen. Rol de repen goed uit en haal ze tot 3 x toe door de machine. Ik gebruik voor dit recept de tagliatelle pasta variant. Als je de pasta gedraaid hebt, hang je deze op je droogrekje.

Voeg nu eerst flink zeezout en een scheut olijfolie toe aan het kokende water voor de pasta. De pasta moet ongeveer 5 min koken. Doe de pasta in de pan.

Zodra de pasta gaar is, giet deze af en verdeel deze over de borden. Verdeel de tomaatjes, de pesto en de ricotta evenredig over de pasta. Strooi tenslotte wat pijnboompitjes over de pasta. Serveer het gerecht meteen.

Bij deze verdeling is alles natuurlijk niet geroerd. Geef je gasten aan dat het belangrijk is om alle smaken goed samen te pakken.

Smakelijk!