Aangezien tartaar een rode draad door mijn kerstgerechten schijnt te zijn, hierbij dan ook maar een vegetarische tartaar; tartaar van verschillende soorten tomaten. Dit gerechtje kan natuurlijk ook als een gewone salade geserveerd worden maar ziet er super uit als voorgerechtje of bijgerechtje voor het kerstdiner. De kruidensaus maakt het geheel heel verrassend qua smaak.

15 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 gr verschillende soorten tomaten
  • bosuitjes
  • olijfolie
  • pijnboompitjes
  • knoflook
  • verse bieslook
  • verse basilicum
  • verse peterselie
  • verse munt
  • ½ citroen
  • peper en zout

Zo maak je het:

Doe de kruiden (bieslook, basilicum, peterselie en munt) in een bakje voor de staafmixer, voeg hier de helft van het citroensap van ½ citroen aan toe. Pel de knoflook, verwijder de wortel en pers de knoflook bij de kruiden uit. Voeg een flinke scheut olijfolie en wat peper en zout toe. Pureer alles totdat een mooie, gladde, groene saus ontstaat.

Snijd nu de tomaatjes door de helft, verwijder de zaadlijsten en hak de tomaatjes fijn. Doe de tomaatjes in een mengkom. Hak de bosuitjes ook fijn en voeg deze toe aan de tomaatjes. Voeg ook wat zout, peper, citroensap en olijfolie toe. Roer alles goed door elkaar

Gebruik een koksring om de borden op te maken, leg hier een ringetje tomatentartaar op. Maak met een lepel een veeg van de kruidensaus en sprenkel ook wat kruidensaus over de tartaar. Strooi er wat pijnboompitjes bij en garneer met een stukje basilicum.