Tilapia is een witvis die net iets steviger is dan bijvoorbeeld pangafilet en daarom uitermate geschikt om via de oven te verwarmen. Door de fijne structuur en zachte smaak is deze heel goed te combineren met de frisse smaken van tomaat en citroen. Dit gerechtje is gemakkelijk om te maken en dus perfect voor een doordeweekse avond. Je gooit de vis snel in de oven en ondertussen maak je een lekkere salade, bak je er wat aardappeltjes bij en in een half uurtje heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan.

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 tilapia filets
  • 3 tomaten
  • 1 citroen
  • 1 rode ui
  • pijnboompitjes
  • verse basilicum
  • zout en peper
  • olijfolie

Zo maak je het:

Laat de oven (hetelucht) op 200 graden voorverwarmen. De pakketjes moeten 20 min in de oven. Dep de vissen goed droog. Scheur per vis een stuk aluminiumfolie af, dat aan alle zijden ongeveer 10 tot 15 cm groter is dan de vis (rechthoekig dus). Giet een flinke scheut olijfolie in het midden en leg de vis hierin. Zorg dat de gehele onderkant van de vis in de olijfolie ligt.

Strooi wat verse peper en zout over de vis. Kook wat water om de tomaten te ontvellen, maak een klein, oppervlakkig sneetje in het vel van de tomaten en stop deze in een kom, doe het kokende water eroverheen.

Je zult zien dat het vel van de tomaten loskomt van het vruchtvlees; haal de tomaten uit het hete water en koel ze af met heel erg koud, bijna ijs-, water. Haal het vel van de tomaten, snijd het kroosje eruit, verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in kleine blokjes. Doe deze in een mengkommetje.

Snipper de ui, rasp het vel van de citroen en doe alles bij de tomatenblokjes.

Voeg naar smaak wat citroensap, olijfolie, peper en zout toe. Roer alles goed doorelkaar. Bedek de vissen met een laagje tomatensalsa. Strooi er wat pijnboompitjes overheen.

Hak de basilicum fijn en strooi deze ook over de vissen.

Vouw het zilverfolie nu aan de lengtekant van de vis naar elkaar en rol het samen een stukje op. Niet te strak, er moet voldoende luchtruimte overblijven. Vouw ook de korte uiteinden in elkaar zodat alles goed dicht zit en niet kan lekken. Leg de vis 20 minuten in de oven.