Heerlijke, enigzins pittige stamppot. Ondanks de warme nazomer die we deze week genieten wordt het toch al een beetje tijd voor stamppot. Deze variant vind ik persoonlijk erg smakelijk en erg herfstig door de pittige smaak van de mosterd. Heerlijk met een lapje kip in mosterdsaus.Kip met mosterdsaus

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 500 gr aardappelen
  • 1 prei
  • 150 ml witte wijn
  • 100 ml kookroom
  • 1 knoflookteen
  • 1 ui
  • 2 eetlepels mosterd
  • verse basilicum
  • cashewnoten
  • zout en peper

Zo maak je het:

Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokje, was ze en zet ze met een flinke hoeveelheid water op het vuur. Als het water kookt, laat de je de aardappels ongeveer 12 min koken.

Maak de prei schoon en hak deze in dunne ringetjes. Pel de ui en snipper deze. Pel de knoflook, snijd deze over de helft, verwijder de wortel en snijd in kleinere stukjes.

Zet een bakpan met wat boter op het vuur, voeg zodra de boter gesmolten is de prei en de ui toe en pers de knoflook hierin uit. Bak alles 2 minuten op hoog vuur en blus met de witte wijn. Laat de wijn verdampen en voeg dan de kookroom toe. Breng alles weer aan de kook. Voeg naar smaak peper en zout toe en voeg ook de mosterd toe. Blijf goed roeren.

Prik na ongeveer 12 minuten koken in de aardappels om te voelen of ze bijna gaar zijn.

Als de aardappels gaar zijn, haal je ze van het vuur. Giet de aardappels af en stamp ze met een vork of stamper. Voeg de preisaus toe en roer alles goed door elkaar. Serveer met kleingesneden basilicum en cashewnoten.