En dan is het alweer bijna oud en nieuw… in deze tijd van het jaar vliegen we altijd van feestje naar feestje. Sinterklaas, kerst, oud en nieuw en dan een paar daagjes later nog weer mijn eigen verjaardag. De grootste culinaire uitdaging ligt natuurlijk altijd rond de kerstdagen; ik vind het heerlijk om groots uit te pakken.

Maar dan het grote voordeel van oud en nieuw; gezellig een spelletje spelen en de hele avond lekkere hapjes snaaien! Daar zeg ik ook geen nee tegen. Heerlijk gewoon allerlei verschillende, het liefste zelf gemaakte hapjes eten. Je moet het dan jezelf natuurlijk wel een beetje makkelijk maken, anders is het niet te doen om alles zelf te maken.

Daarom raad ik iedereen aan om sowieso, mocht je die niet hebben, een staafmixer aan te schaffen. Dit is gemakkelijk en snel, ook om schoon te maken. Voor de meeste dips is het ook gemakkelijk omdat je vaak gewoon alle ingrediënten bij elkaar met de staafmixer door elkaar kan mixen en klaar is Stass.

Zoals beloofd zal ik nog wat makkelijke en snelle, maar vooral ook hele lekkere hapjes plaatsen die heerlijk samengaan met een goed glas champagne. Ik begin met twee super simpele olijventapenade’s. Het geheim is eigenlijk om vooral niet te veel ingrediënten toe te voegen.

5 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Groene olijventapenade

tapenadegreenclose
  • 1 potje groene olijven zonder pit
  • 1 eetlepel kappertjes
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook

Giet het vocht van de olijven uit het potje en doe de olijven in een bakje waar je goed met je staafmixer in kan. Doe er de kappertjes bij. Ontvel de knoflook en haal het worteltje eruit. Pers de knoflook uit boven de olijven. Pureer nu alles met de staafmixer tot het een zachte spread is. Voeg tenslotte een klein scheutje olijfolie toe en pureer nog een klein beetje om het geheel goed smeuïg te maken.

Zwarte olijventapenade

tapenadezwartclose
  • 1 potje zwarte olijven
  • ½ rode peper
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook

Giet het vocht van de olijven uit het potje en doe de olijven in een bakje voor de staafmixer. Snijd de rode peper over de helft en haal de pitjes eruit. Hak de peper alvast wat klein en voeg de gehakte peper toe aan de olijven. Ontvel de knoflook en haal het worteltje eruit. Pers de knoflook uit boven de olijven. Pureer nu alles met de staafmixer tot het een zachte spread is. Voeg als laatste een klein scheutje olijfolie toe en pureer nog een klein beetje om het geheel goed smeuïg te maken.