Heerlijk herfstgerechtje; lekker bij een stevige rode wijn als het buiten donker en koud is maar binnen heerlijk warm en gezellig. Ook heel geschikt om voor een grote groep mensen te maken en serveren.

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 400 gr runderriblap
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gr verse paddenstoelen
  • verse kruiden zoals tijm en rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 300 ml rode wijn
  • 50 ml slagroom
  • peper en zout
  • 10 gr maïzena
  • 300 ml bospaddenstoelenbouillon

Zo maak je het:

Let op; dit gerecht moet 2.5 uur stoven. Trek dus genoeg tijd uit om het klaar te maken.

Pel en snipper de ui. Pel de knoflook, snijd deze over de helft en verwijder de wortel. Smeer het vlees in met de knoflook en stop de stukjes knoflook in de kieren van het vlees. Kruid het vlees met wat zout en peper.

Hak de paddenstoelen in eetbare stukjes. Knoop de kruiden met een touwtje aan elkaar.

Zet een grote braadpan op het vuur. Doe hierin wat olie en verhit deze. Voeg zodra de olie heet is de ui toe en bak 2 minuutjes. Voeg nu de paddenstoelen toe en bak deze voor 5 minuten.

Voeg nu de riblap toe, schroei deze aan beide kanten in een paar minuten dicht. Blus met de rode wijn en voeg de paddenstoelenbouillon, de laurierblaadjes en de verse kruiden toe.

Breng het vocht aan de kook, laat het op zacht vuur 2.5 uur sudderen. Draai indien nodig af en toe het vlees even om.

Haal de pan van het vuur. Haal het vlees eruit. Als het goed is valt het bijna uit elkaar van gaarheid. Snijd het in mooie dunne plakjes. Filter de saus en doe deze in een sauspan. Haal ook de paddenstoelen eruit en leg deze over het vlees. Breng de saus aan de kook en voeg wat slagroom toe. Roer goed door elkaar.

Bindt de saus een klein beetje met wat maïzena. Dit doe je door de maïzena met wat water los te kloppen en nu aan de saus toe te voegen. Breng aan de kook. Je zal merken dat de saus langzaam wat dikker wordt.

Schep de saus over het vlees en de paddenstoelen. Lekker met een zachte en smeuïge puree.