Risottoballetjes!! me like! Afgelopen zomer voor het eerst gegeten bij Jamie Olivers restaurant in Rotterdam en ik was verkocht. Eigenlijk is het super simpel (het kost wel wat tijd, maar oefening baart kunst en echt moeilijk is het niet) maar ook kei leuk en lekker. En je kan er eindeloos mee varieren. Hierbij een optie met mozzarella en pesto, heerlijk!! Zorg wel dat je ze goed warm serveert.

Risottoballetjes
45 minuten
Uitdagend
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 300 gr risottorijst
 • 1 ui
 • 150 ml witte wijn
 • 900 ml groentenbouillon
 • Mozzarella
 • 3 eetlepels pesto
 • Parmezaanse kaas
 • 4 eetlepels bloem
 • 2 eieren
 • 4 eetlepels paneermeel
 • Peper

Zo maak je het:

Zet om te beginnen 900 ml groentenbouillon klaar en een redelijk grote kookpan met een dikke bodem op je fornuis. Snipper nu je uitje klein en giet en flinke scheut olijfolie in je pan. Weeg alvast de risotto af op de juiste hoeveelheid. Zet je pan met olijfolie op het vuur en zodra de olijfolie heet is, voeg je het uitje toe. Fruit het uitje 2 minuten in de olijfolie, voeg daarna meteen de rijst toe. Roer de rijst goed door zodat alle rijstkorrels glanzen van de olie. Laat ze even een minuutje de olie opnemen. Giet er daarna de witte wijn bij. Als het goed is, is je pan zo heet dat de witte wijn meteen kookt. Blijf de hele tijd goed roeren. Als alle wijn verdampt of opgenomen is door de rijst begin je langzaam vast wat bouillon toe te voegen. Doe dit in verschillende fases, niet alles tegelijk maar ook niet te weinig zodat je elke minuut moet bijvullen. Ik denk dat ongeveer 100-200 ml per keer wel een mooie hoeveelheid is. Blijf de rijst goed doorroeren zodat het niet aanbakt.

De risotto is klaar als het vocht zo opgenomen is dat er een smeuïge rijstsubstantie ontstaan is zonder de harde kern. Natuurlijk merk je dit meteen als je proeft en er geen harde stukjes meer in de rijst zitten maar je kan het ook zien aan de kleur van de rijst, de rijst is heel wit en wordt steeds een beetje zachter van kleur. Zodra alle echt witte stukjes weg zijn, is de rijst goed.

Als al je bouillon op is maar je toch het gevoel hebt dat je risotto nog niet goed is, kan je gewoon nog wat extra water toevoegen. Ben hiermee wel voorzichtig en zorg dat je niet meteen teveel extra water toevoegt. Het is een beetje zonde als de rijst zo nat is dat hij helemaal wegdrijft. Hij moet wel plakkerig blijven.

Haal de risotto van het vuur. Roer de geraspte parmezaanse kaas en wat verse peper door de risotto. Laat de risotto een beetje afkoelen. Snijd ondertussen de mozzarella in dunne plakjes. Leg deze plat op een plank en schep een klein beetje pesto op het plakje mozzarella. Rol de plakjes op.

Schep een flinke schep risotto in de palm van je hand. Maak een kuiltje in het midden. Doe hierin een rolletje mozzarella/pesto. Vouw nu de risotto er omheen zodat je een mooi gesloten balletje krijgt met de mozzarella in het midden. Herhaal dit totdat je genoeg bolletjes hebt.

Zet nu drie wat diepere borden klaar.

Bord 1: doe de eetlepels bloem erin, verdeel goed over de bodem

Bord 2: breek de eieren boven dit bord, klopt de eieren met een vork los.

Bord 3: Doe hierin het paneermeel.

Haal nu de risottoballetjes eerst door de bloem, daarna door de eieren en als laatste door het paneermeel. Herhaal dit voor alle balletjes

Zet nu ofwel je frituurpan aan (liefste met olijfolie) of gebruik als je geen frituurpan hebt een wok met olijfolie. Laat de olie heet worden en dan bedoel ik echt heet!

Frituur de risottoballetjes 5-8 minuten afhankelijk van de grootte. Je kan de balletjes meteen serveren.

Risottoballetjes
Risottoballetjes
Risottoballetjes
Risottoballetjes
Risottoballetjes
Risottoballetjes
Risottoballetjes