Risotto Milanese is een standaard risotto zonder al te veel toevoegingen maar juist daarom perfect als een bijgerecht. Het is zacht, smeuïg en creamy en door de toevoeging van de kaas en de peper zeker niet saai.

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 150 gr risottorijst
  • 1 ui
  • 150 ml witte wijn
  • 300 ml kippenbouillon
  • 150 ml kookroom
  • Paar saffraan draadjes
  • 50 gr parmesaanse kaas

Zo maak je het:

Zet om te beginnen 300 ml kippenbouillon klaar en een redelijk grote kookpan met een dikke bodem op je fornuis. Leg de saffraan draadjes even in een klein beetje heet water. Snipper nu je uitje klein en giet en flinke scheut olijfolie in je pan. Weeg alvast de risotto af op de juiste hoeveelheid. Zet je pan met olijfolie op het vuur en zodra de olijfolie heet is, voeg je het uitje en de saffraan toe. Fruit het uitje2 minuten in de olijfolie, voeg daarna meteen de rijst toe. Roer de rijst goed door zodat alle rijstkorrels glanzen van de olie. Laat ze even een minuutje de olie opnemen. Giet er daarna de witte wijn bij. Als het goed is, is je pan zo heet dat de witte wijn meteen kookt. Blijf de hele tijd goed roeren.

Als alle wijn verdampt of opgenomen is door de rijst begin je langzaam vast wat bouillon toe te voegen. Doe dit in verschillende fases, niet alles tegelijk maar ook niet te weinig zodat je elke minuut moet bijvullen. Ik denk dat ongeveer 100 ml per keer wel een mooie hoeveelheid is. Blijf de rijst goed doorroeren zodat het niet aanbakt.

De risotto moet koken tot al het water opgenomen is. Zodra je het laatste beetje bouillon toegevoegd hebt kan je ook de kookroom gaan toevoegen. Voeg ook een flinke hoeveelheid peper toe.

De risotto is klaar als het vocht zo opgenomen is dat er een smeuïge rijstsubstantie ontstaan is zonder de harde kern. Natuurlijk merk je dit meteen als je proeft en er geen harde stukjes meer in de rijst zitten maar je kan het ook zien aan de kleur van de rijst, de rijst is heel wit en wordt steeds een beetje zachter van kleur. Zodra alle echt witte stukjes weg zijn, is de rijst goed.

Als al je bouillon op is maar je toch het gevoel hebt dat je risotto nog niet goed is, kan je gewoon nog wat extra water toevoegen. Ben hiermee wel voorzichtig en zorg dat je niet meteen teveel extra water toevoegt. Het is een beetje zonde als de rijst zo nat is dat hij helemaal wegdrijft. Hij moet wel plakkerig blijven.

De rijst moet lekker smeuïg, zacht en romig zijn. Voeg de parmesaanse kaas toe, laat deze smelten en roer alles nog een laatste keer goed doorelkaar, proef of de verhoudingen naar je smaak zijn en serveren maar!