Heerlijke vegetarische risotto, goed als bijgerecht maar kan ook prima als een volledig hoofdgerecht.

30 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

 • 150 gr risottorijst
 • 1 ui
 • 150 ml witte wijn
 • 1 knoflook teen
 • ½ rode peper
 • verse tijm
 • verse peterselie
 • 6 grote tomaten
 • 250 gr kastanje paddenstoelen
 • 75 gr mozzarella
 • 300 ml groentenbouillon

Zo maak je het:

Zet om te beginnen 300 ml groentebouillon klaar en een redelijk grote kookpan met een dikke bodem op je fornuis. Snipper nu de ui en giet en flinke scheut olijfolie in je pan. Weeg alvast de risotto af op de juiste hoeveelheid. Zet je pan met olijfolie op het vuur en zodra de olijfolie heet is, voeg je de uit toe. Fruit de ui 2 minuten in de olijfolie. Pel de knoflook, snijd deze over de helft, verwijder de wortel en pers de knoflook bij de ui in de pan uit. Haal de tijmblaadjes van het steeltje en voeg deze toe. Snijd de paddenstoelen in plakjes en voeg nu ook de paddenstoelen toe. Bak deze voor ongeveer 5 minuten.

Voeg nu meteen de rijst toe. Roer de rijst goed door zodat alle rijstkorrels glanzen van de olie. Laat ze even een minuutje de olie opnemen. Giet er daarna de witte wijn bij. Als het goed is, is je pan zo heet dat de witte wijn meteen kookt. Blijf de hele tijd goed roeren.

Als alle wijn verdampt of opgenomen is door de rijst begin je langzaam vast wat bouillon toe te voegen. Doe dit in verschillende fases, niet alles tegelijk maar ook niet te weinig zodat je elke minuut moet bijvullen. Ik denk dat ongeveer 100 ml per keer wel een mooie hoeveelheid is. Blijf de rijst goed doorroeren zodat het niet aanbakt.

Ontvel ondertussen de tomaten. Maak een oppervlakkig kruis in de schil en leg ze even kort in kokend water. De schil zal loslaten en je kan hem er makkelijk af trekken. Verwijder de zaadlijsten en snijd de tomaten in kleine blokjes. Snijd de mozzarella ook in kleine blokjes en hak de peterselie fijn.

De risotto moet koken tot al het water opgenomen is.

De risotto is klaar als het vocht zo opgenomen is dat er een smeuïge rijstsubstantie ontstaan is zonder de harde kern. Natuurlijk merk je dit meteen als je proeft en er geen harde stukjes meer in de rijst zitten maar je kan het ook zien aan de kleur van de rijst, de rijst is heel wit en wordt steeds een beetje zachter van kleur. Zodra alle echt witte stukjes weg zijn, is de rijst goed.

Als al je bouillon op is maar je toch het gevoel hebt dat je risotto nog niet goed is, kan je gewoon nog wat extra water toevoegen. Ben hiermee wel voorzichtig en zorg dat je niet meteen teveel extra water toevoegt. Het is een beetje zonde als de rijst zo nat is dat hij helemaal wegdrijft. Hij moet wel plakkerig blijven.

Voeg de tomaten, de mozzarella en de peterselie toe, verwarm nog 2 minuten en serveer dan de

De rijst moet lekker smeuïg, zacht en romig zijn. Proef of de verhoudingen naar je smaak zijn en serveren maar!