Smeuïge risotto met bospeen, tomaat, dille en gebakken garnalen. De risotto is volledig vegetarisch, indien je dus de garnalen weghaalt, heb je een compleet vegetarische maaltijd.

25 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

 • 150 gr risottorijst
 • 1 ui
 • 150 ml witte wijn
 • 300 ml groentebouillon
 • 3 bospenen
 • 3 tomaten
 • verse dille
 • verse peterselie
 • mozzarella kaas (geraspt)
 • 1 citroen
 • optioneel 16 grote garnalen

Zo maak je het:

Zet om te beginnen 300 ml  groentebouillon klaar en een redelijk grote kookpan met een dikke bodem op je fornuis. Snipper nu je uitje klein en giet en flinke scheut olijfolie in je pan. Weeg alvast de risotto af op de juiste hoeveelheid. Zet je pan met olijfolie op het vuur en zodra de olijfolie heet is, voeg je het uitje toe. Fruit het uitje 2 minuten in de olijfolie, voeg daarna meteen de rijst toe. Roer de rijst goed door zodat alle rijstkorrels glanzen van de olie. Laat ze even een minuutje de olie opnemen. Giet er daarna de witte wijn bij. Als het goed is, is je pan zo heet dat de witte wijn meteen kookt. Blijf de hele tijd goed roeren.

Maak ondertussen vast de bospenen schoon en snijd deze in hapklare blokjes. Zet de bospenen met een klein laagje water (zodat ze net onder staan) op het vuur. Breng ze aan de kook en laat 5 minuten koken.

Als alle wijn verdampt of opgenomen is door de rijst begin je langzaam vast wat bouillon toe te voegen. Doe dit in verschillende fases, niet alles tegelijk maar ook niet te weinig zodat je elke minuut moet bijvullen. Ik denk dat ongeveer 100 ml per keer wel een mooie hoeveelheid is. Blijf de rijst goed doorroeren zodat het niet aanbakt.

Giet de bospeen af en voeg toe aan de risotto. Rasp de schil van de citroen en voeg deze ook toe aan de risotto. Hak de dille fijn en voeg de dille en wat verse peper toe aan de risotto.

De risotto moet koken tot al het water opgenomen is. Zet een kleine bakpan op het vuur en verhit hier wat boter in. Bak de garnalen ongeveer 10 minuten op hoog vuur. Draai ze halverwege om. Snijd de tomaten klein, verwijder de zaadjes.

De risotto is klaar als het vocht zo opgenomen is dat er een smeuïge rijstsubstantie ontstaan is zonder de harde kern. Natuurlijk merk je dit meteen als je proeft en er geen harde stukjes meer in de rijst zitten maar je kan het ook zien aan de kleur van de rijst, de rijst is heel wit en wordt steeds een beetje zachter van kleur. Zodra alle echt witte stukjes weg zijn, is de rijst goed.

Als al je bouillon op is maar je toch het gevoel hebt dat je risotto nog niet goed is, kan je gewoon nog wat extra water toevoegen. Ben hiermee wel voorzichtig en zorg dat je niet meteen teveel extra water toevoegt. Het is een beetje zonde als de rijst zo nat is dat hij helemaal wegdrijft. Hij moet wel plakkerig blijven. Voeg de tomaten toe. Laat nog 2 minuten doorwarmen voordat je de rijst serveert.

De rijst moet lekker smeuïg, zacht en romig zijn. Proef of de verhoudingen naar je smaak zijn, voeg wat verse peterselie toe, verdeel er wat geraspte mozzarella overheen en serveren maar!