Een pasteitje gevuld met kippenragout is niet echt een modern gerechtje maar voor mij wel typisch iets voor kerst. Tijdens kerst gaat het namelijk niet om gezond of hipster eten maar belangrijk is lekker eten en zowel herinneringen ophalen als herinneringen maken. En lekkere, zelfgemaakte kippenragout draagt zeker bij aan de gezellige maaltijd.

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gr kipfilet
  • ½ ui
  • 1 bosuitje
  • verse peterselie
  • kerstomaatjes
  • 500 ml kippenbouillon
  • 2 grote eetlepels bloem
  • bakboter
  • 4 ragoutbakjes

Zo maak je het:

Strooi wat zout en peper over de kipfilets. Zet een bakpan op het vuur, laat wat boter smelten en leg de kipfilets in de pan. Bak de kipfilets ongeveer 8 minuten aan beide kanten.

In de tussentijd kan je vast de ragout klaarmaken. Hak de peterselie fijn. Pel de ui en snipper deze. Hak ook het bosuitje in dunne ringetjes. Snijd de tomaatjes in kwarten. Kook 500 ml water voor de bouillon. Doe hierin een bouillonblokje en laat deze oplossen.

Zet nu een steelpannetje op het vuur. Doe hierin wat boter en laat deze smelten. Voeg nu de ui toe. Fruit de ui. Voeg na 2 minuten de 2 flinke eetlepels bloem toe. Roer alles goed totdat zich een dikke klont vormt. Begin nu met het toevoegen van de bouillon. Voeg niet te veel tegelijk toe. Giet er een scheutje bouillon in en roer goed door zodat je alle klontjes eruit roert. Blijf dit herhalen totdat je nog ongeveer 100 ml bouillon over hebt en je een zachte gladde saus over hebt. Zet het vuur laag. Haal de kipfilets van het vuur en trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Voeg de stukjes kip en fijngehakte peterselie toe aan de saus. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe. Laat de ragoût nog even zachtjes sudderen.

Verwarm ondertussen de ragoût bakjes zoals voorgeschreven af in de oven. Verwijder het kapje en leg de bakjes op de borden. Giet wat ragoût in de bakjes. Plaats het kapje erboven. Strooi wat peterselie en bosui over de ragoût en garneer met een paar tomaatjes.