Heerlijk!! Een van mijn favoriete pasta gerechten, gemakkelijk te maken. Ik zou dit elke week wel kunnen eten! Heerlijke verse pasta met een romige witte wijn, tomaten en gerookte zalm saus!

25 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 100 gr gerookte zalm
  • 1 ui
  • 100 gr cherry tomaten
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 citroen
  • verse basilicum
  • 2 eetlepels crème fraïche
  • parmezaanse kaas
  • pijnboompitjes
  • zout en peper
  • 200 gr pastabloem
  • 2 eieren
  • zeezout
  • olijfolie

Zo maak je het:

Zoals met al mijn pasta gerechten, het recept is geschreven op verse pasta maar ik zal ook aangeven wanneer je de gedroogde pasta kan gaan koken.

Mocht je wel verse pasta maken, begin dan met het voorbereiden van het pastadeeg, weeg 200 gr speciaal pasta bloem af en mix dit (in de keukenmachine) met 2 eieren en een beetje zout. Zodra het deeg een mooi bolletje vormt, zet je het ongeveer 15 min afgedekt in de koelkast. Zet alvast een pan met water op om de pasta in te koken, ook als je droge pasta gaat gebruiken.

Snijd de zalm in kleine snippers. Snipper de rode uit. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit.

Snij de cherry tomaten in kwarten en hak de basilicum fijn.

Indien je gedroogde pasta gebruikt, doe deze dan nu in het kokende water.

Nu dat alle ingrediënten klaar voor gebruik zijn, kan je de pasta bereiden.

Indien je verse pasta maakt, zorg dan dat je aanrecht schoon en droog is om er zo het pastadeeg op uit te rollen. Bestrijk je aanrecht met een beetje bloem en rol je pastadeeg uit tot een flinke lap.

Snijd repen van het pastadeeg die in de pastamachine passen. Rol de repen goed uit en rol ze tot 3 x toe door de machine. Ik gebruik voor dit recept de tagliatelle pasta variant. Als je de pasta gedraaid hebt, hang je ze op je droogrekje.

Voeg nu eerst flink zeezout en een scheut olijfolie toe aan het kokende water voor de pasta. De pasta moet ongeveer 5 min koken. Doe de pasta in de pan en laat 5 minuten koken.

Zet een bakpan op het vuur en doe hierin wat bakboter. Begin met het fruiten van ui, voeg na een minuutje de zalm toe en bak deze gelijkmatig lichtroze. Voeg het citroensap, de citroenrasp en wat peper en zout toe, roer goed.

Zet het vuur hoog en voeg de witte wijn toe. Laat deze een paar minuten inkoken. Voeg na het inkoken de crème fraîche toe. Roer goed en proef of dat de smaak van de saus pittig genoeg is. Voeg nu de tomaatjes toe en bak al roeren de nog 3 minuten.

Giet de pasta af als deze klaar is en doe deze in een grote serveerschaal. Giet de saus over de pasta, strooi er wat basilicum, pijnboompitjes en parmezaanse kaas overheen.

Serveren maar!