Een van mijn favoriete pasta’s! Ik houd van de traditionele vongole pasta met knoflook, chili en peterselie maar vind deze nog een tikkie lekkerder vanwege de frisse smaak van de venkel en ricard! Heerlijk smaakvol en super mooi om te zien.

30 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 400 gr vongole
  • verse peterselie
  • verse dille
  • 1 venkel
  • 1 limoen
  • trostomaatjes
  • 200 gr pasta bloem
  • 2 eieren
  • olijfolie
  • zeezout
  • 100 ml Ricard
  • 100 ml kookroom

Zo maak je het:

Zoals met al mijn pasta gerechten, het recept is geschreven op verse pasta maar ik zal ook aangeven wanneer je de gedroogde pasta kan gaan koken.

Mocht je wel verse pasta maken, begin dan met het voorbereiden van het pastadeeg, weeg 200 gr speciaal pasta bloem af en mix dit (in de keukenmachine) met 2 eieren en een beetje zout. Zodra het deeg een mooi bolletje vormt, zet je het ongeveer 15 min afgedekt in de koelkast. Zet alvast een pan met water op om de pasta in te koken, ook als je droge pasta gaat gebruiken.

Besprenkel de trostomaatjes met wat olijfolie en zeezout en zet ze ondertussen vast onder de grill.

Begin met het snijden van de venkel, verwijder het groen (gooi dit niet weg) en haal de verschillende lagen van elkaar. Snijd deze in dunne reepjes. Pel en snipper de ui. Snijd de chilipeper open, haal de zaadlijsten eruit en hak de chilipeper fijn. Pel het schilletje van de knoflook. Haal het worteltje uit de knoflook. Snijd het groen van de venkel ook fijn.

Hak ook de peterselie en dille fijn. Pers de helft van de limoen uit.

Indien je gedroogde pasta gebruikt, doe deze dan nu in het kokende water.

Indien je verse pasta maakt, zorg dan dat je aanrecht schoon en droog is om er zo het pastadeeg op uit te rollen. Bestrijk je aanrecht met een beetje bloem en rol je pastadeeg uit tot een flinke lap.

Snijd repen van het pastadeeg die in de pastamachine passen. Rol de repen goed uit en rol ze tot 3 x toe door de machine. Ik gebruik voor dit recept de tagliatelle pasta variant. Als je de pasta gedraaid hebt, hang je ze op je droogrekje.

Voeg nu eerst flink zeezout en een scheut olijfolie toe aan het kokende water voor de pasta. De pasta moet ongeveer 5 min koken. Doe de pasta in de pan en breng aan de kook.

Zet nu een grote bakpan met een flinke opstaande rand op het vuur. Laat hierin wat olijfolie heet worden. Voeg zodra de olie heet is de venkel, ui, het groen van de venkel en de chilipeper toe. Bak totdat de venkel glazig is. Pers de knoflook erbij uit en voeg het limoensap toe. Bak nog een minuutje, zet het vuur hoog en voeg nu de schelpjes en de Ricard toe, laat het vocht goed intrekken en verdampen. Voeg na 2 minuten de kookroom toe. Breng aan de kook en voeg de fijngehakte peterselie toe.

Giet de pasta af en haal de tomaten uit de oven. Doe de pasta in een grote serveerschaal. Giet hier de saus van de schelpjes goed verdeeld overheen en verdeel de schelpjes over de pasta. Strooi er wat fijngehakte dille overheen en garneer met de tomaten.