Lasagne kun je natuurlijk in alle soorten en maten maken, maar dit vind ik persoonlijk een hele lekkere variant. Lekker simpel met champignons en spinazie. Door alle verse ingrediënten is de smaak echt heel puur en de bechamelsaus zorgt door toevoeging van de kaas en de peper voor een lekkere pittige smaak.

lasagne
60 minuten
Uitdagend
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gr spinazie
  • 500 gr champignons
  • 200 gr pastabloem
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook
  • 500 ml passata di pomodori
  • 25 gr boter
  • 150 ml melk
  • 150 gr geraspte parmezaanse kaas
  • 25 gr bloem
  • zout en peper

Zo maak je het:

Warm de oven voor op 220 graden.  Zoals jullie al van me gewend zijn maak ik de lasagne bladeren zelf maar je kan ze ook kant-en-klaar kopen. Ik zal beide werkwijzen beschrijven.

Begin met het klaarmaken van de pasta voor de lasagnevellen. Doe de pastabloem met de eieren en een snufje zout in je keukenmachine en laat het mixen tot het een mooi bolletje vormt. Zet het nu ongeveer 10 minuten afgedekt in de koelkast.

Snijd de champignons in plakjes en hak de spinazie een beetje kleiner. Ontvel de knoflook en haal het worteltje eruit.

Zet een bakpan op het vuur, doe hier wat olijfolie in en laat deze heet worden. Pers nu de knoflook boven de pan uit en laat deze een minuutje bakken. Voeg daarna de champignons toe. Laat deze 10 minuten bakken. Ondertussen kun je alvast een pan met water op het vuur zetten voor de pastavellen. Als je kant en klare lasagne vellen gebruikt, dan kun je deze stap overslaan.

Roer af en toe door de champignons heen. Haal het pastadeeg uit de koelkast en zorg dat je aanrecht schoon en droog is om er zo het pastadeeg op uit te rollen. Bestrijk je aanrecht met een beetje bloem en rol je pastadeeg uit tot een flinke lap.

Snijd repen van het pastadeeg, die in de pastamachine passen. Rol de repen goed uit en rol ze tot 3 x toe door de machine. Aangezien we lasagne maken, hoeven ze niet meer door een andere pasta variant. Als de vellen dun genoeg zijn, hang je ze op je droogrekje.

Voeg nu de spinazie toe aan de champignons, dit zal je waarschijnlijk in verschillende fases moeten doen. De spinazie lijkt heel erg veel maar zal enorm slinken. Blijf goed roeren in de pan.

Zodra het water voor de pasta kookt, voeg je eerst flink zeezout en een scheut olijfolie toe aan het kokende water voor de pasta. De lasagne vellen moeten ongeveer 5 min koken. Doe de vellen in de pan.

Ondertussen gaan we ook alvast de bechamelsaus maken voor de lasagne. Doe de boter in een klein steelpannetje en zet deze op het vuur.

Roer nogmaals door je spinazie-champignon mengsel en voeg indien nodig nog spinazie toe. Als alle spinazie geslonken is, voeg je hier de passata aan toe. Roer het mengsel goed door en zet het vuur zacht.

De boter in je steelpannetje zal wel gesmolten zijn inmiddels; doe de bloem in de pan en roer het meteen goed door. Let op, want nu zal het heel snel gaan. De bloem zal flink klonteren. Giet er in scheutjes de melk bij, waarna je elke keer goed de klontjes eruit roert. Na een paar herhalingen, zal langzaam maar zeker een witte saus ontstaan. Indien nodig voeg je gewoon nog wat extra melk toe. Zodra je de saus hebt, voeg je 90% van je geraspte Parmezaanse kaas en flink wat peper toe. Blijft goed roeren tot de kaas gesmolten is en zet het vuur laag.

De pasta zal inmiddels gaar zijn. Haal deze uit de pan en hang deze weer op je droogrekje.

Roer nogmaals in beide pannen. Als je vindt dat de bechamelsaus te dik is, voeg dan nog een scheutje melk toe.

Nu kunnen we de lasagne gaan opmaken. Vet je ovenschaal in met wat boter of olie. Schep nu een laag champignons-spinaziemengsel op de bodem van je schaal. Verdeel alles goed over de bodem. Giet er nu wat bechamelsaus overheen en bedek het met de lasagnevellen (ofwel zelfgemaakt ofwel kant-en-klaar). Indien je zelfgemaakte vellen gebruikt, zal je deze waarschijnlijk wat moeten bijsnijden.

Begin nu opnieuw met een laag champignon-spinaziemengsel, daarna de bechamelsaus en als laatste de lasagnevellen. Herhaal dit tot alles op is, maar zorg dat je met een laag bechamelsaus eindigt. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas overheen en zet de schaal in de oven.

De lasagne moet 35 – 40 minuten in de oven en is daarna klaar om te serveren.

Smakelijk! (en succes:))

lasagne
lasagne
lasagne