Lasagne met gerookte zalm en spinazie. Misschien een beetje standaard en alom bekend bij iedereen maar toch vind ik dat deze lasagne een speciaal plekje verdient. Het is niet moeilijker (zelf makkelijker denk ik) dan ‘gewone’ lasagne en toch een hele andere smaak. Persoonlijk vind ik deze variant erg lekker. Laat je niet afschrikken door de tijdsduur of moeilijkheidsgraad! Goed lezen en dan kan iedereen het maken enne de meeste tijd die dit kost, staat de lasagne in de oven en hoef je zelf niks te doen.

Lasagne met gerookte zalm
60 minuten
Uitdagend
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gr spinazie
  • 200 gr gerookte zalm
  • 400 gr cherrytomaatjes
  • 200 gr pastabloem
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gr boter
  • 150 ml melk
  • 150 gr geraspte parmezaanse kaas
  • 25 gr bloem
  • zout en peper

Zo maak je het:

Warm de oven voor op 220 graden.  Zoals jullie al van me gewend zijn maak ik de lasagne bladeren zelf maar je kan ze ook kant-en-klaar kopen. Ik zal beide werkwijzen beschrijven.

Begin met het klaarmaken van de pasta voor de lasagnevellen. Doe de pastabloem met de eieren en een snufje zout in je keukenmachine en laat het mixen tot het een mooi bolletje vormt. Zet het nu ongeveer 10 minute afgedekt in de koelkast.

Hak de spinazie een beetje kleiner. Ontvel de knoflook en haal het worteltje eruit.

Zet een bakpan op het vuur, doe hier wat olijfolie in en laat deze heet worden. Pers nu de knoflook boven de pan uit en laat een minuutje bakken. Voeg nu de spinazie toe, dit zal je waarschijnlijk in verschillende fases moeten doen. De spinazie lijkt heel erg veel maar zal enorm slinken. Blijf goed roeren in de pan.

Als alle spinazie is geslonken haal je de spinazie van het vuur.

Snijd de cherrytomaten over de helft en zet ze nog even apart.

Ondertussen kan je vast een pan met water op het vuur zetten voor de pastabladen. Als je kant en klare lasagne vellen gebruikt kan je deze stap overslaan.

Haal het pastadeeg uit de koelkast en zorg dat je aanrecht schoon en droog is om er zo het pastadeeg op uit te rollen. Bestrijk je aanrecht met een beetje bloem en rol je pastadeeg uit tot een flinke lap.

Snijd repen van het pastadeeg, die in de pastamachine passen. Rol de repen goed uit en rol ze tot 3 x toe door de machine. Aangezien we lasagne maken, hoeven ze niet meer door een andere pasta variant. Als de vellen dun genoeg zijn, hang je ze op je droogrekje.

Zodra het water voor de pasta kookt, voeg je eerst flink zeezout en een scheut olijfolie toe aan het kokende water voor de pasta. De lasagne vellen moeten ongeveer 5 min koken. Doe de vellen in de pan.

Ondertussen gaan we ook vast de bechamelsaus maken voor de lasagne. Doe de boter in een klein steelpannetje en zet deze op het vuur.

De boter in je steelpannetje zal wel gesmolten zijn inmiddels, doe de bloem in de pan en roer het meteen goed door. Let op nu zal het heel snel gaan. De bloem zal flink klonteren. Giet er in scheutjes de melk bij, waarna je elke keer goed de klontjes eruit roert. Na een paar herhalingen, zal langzaam maar zeker een witte saus ontstaan. Indien nodig voeg je gewoon nog wat extra melk toe. Zodra je de saus hebt, voeg je 90% van je geraspte Parmezaanse kaas en flink wat peper toe. Blijft goed roeren tot de kaas gesmolten is en zet het vuur laag.

De pasta zal inmiddels gaar zijn. Haal deze uit de pan en hang ze weer op je droogrekje.

Check the bechamelsaus. Als je vindt dat de bechamelsaus te dik is, voeg dan nog een scheutje melk toe.

Nu kunnen we de lasagne gaan opmaken. Vet je ovenschaal in met wat boter of olie. Schep nu een laag spinaziemengsel op de bodem van je schaal. Verdeel alles goed over de bodem. Leg wat tomaten op de spinazie. Bedek de tomaten met een plakje gerookte zalm. Giet nu wat bechamelsaus eroverheen en bedek met de lasagnevellen (ofwel zelfgemaakt ofwel kant-en-klaar). Indien je zelfgemaakte vellen gebruikt, zal je deze waarschijnlijk wat moeten bijsnijden.

Begin nu opnieuw met een laag spinazie, dan de tomaten, de zalm, daarna de bechamelsaus en als laatste de lasagnevellen. Herhaal dit tot alles op is maar zorg dat je met een laag bechamelsaus eindigt. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas overheen en zet de schaal in de oven.

De lasagne moet 35 – 40 minuten in de oven en is daarna klaar om te serveren.

Lasagne met gerookte zalm
Lasagne met gerookte zalm
Lasagne met gerookte zalm
Lasagne met gerookte zalm