Schaaldierengerechtje dat zeker Kerst-waardig is! Heerlijke langoustines met een zachte, romige kreeftenjus, geblancheerde groene asperges en een zachte smeuïge aardappelpuree. De kreeftenjus is gemakkelijk te maken met een basis van kreeftenbouillon uit dit recept: kreeftenbouillon

25 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 1 à 2 langoustines per persoon
  • 3 grote garnalen per persoon
  • verse rozemarijn
  • verse dragon
  • verse peterselie
  • verse tijm
  • 1 knoflookteen
  • 1 limoen
  • chiliflakes
  • 250 ml kreeftenbouillon
  • 100 ml kookroom
  • 1 tl maizena
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het:

Maak de kruidensaus ruim van tevoren zodat de kruiden goed in de olie kan trekken. Hak de kruiden (behalve de rozemarijn) fijn en doe deze bij een flinke hoeveelheid olie in een schaaltje. Pel de knoflook, snijd deze over de helft en verwijder de wortel. Pers de knoflook bij de olie uit. Pers ½ limoen uit bij de olie en roer alles goed door elkaar. Doe er nu wat chiliflakes bij.  Laat minimaal 1 uur staan.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Zet nu een klein sauspannetje met de kreeftenbouillon op het vuur. Laat nog even inkoken zolang als je met de schaaldieren bezig bent.

Leg de langoustines op hun rug en snijd met een scherp mes het harnas op de buik door. Herhaal dit bij alle langoustines. Pel de garnalen (indien ze niet gepeld zijn). Leg de langoustines in een ingevette ovenschaal op hun rug. Vul de buik met wat van het kruidenmengsel. Leg de garnalen in de schaal erbij en verdeel de rest van het kruidenmengsel over de garnalen. Strooi wat peper en zout over de gehele schaal en leg de verse rozemarijn over de langoustines. Zet de ovenschaal 10 minuten in de oven.

Voeg nu de kookroom toe aan de kreeftenbouillon en breng weer aan de kook. Proef even of het nodig is om nog wat peper en zout toe te voegen. Als dit niet nodig is kan je de saus een beetje binden met een theelepel maïzena opgelost in water. Blijf wel goed roeren zodat de saus niet aanbakt.

Dit gerechtje is heerlijk met kort geblancheerde groene asperges en een zachte puree.  Voor de asperges snijd je de achterkant van de asperges en kook ze 5 minuten in ruim water. De puree maak je door grote aardappels te koken, stamp deze fijn en meng met wat melk, 2 eetlepels crème fraîche en wat peper en zout.