Heerlijke kreeftenbouillon die je goed kan gebruiken als basis voor een uiteindelijke kreeftensoep, vissoep of een heerlijke kreeften- en/of schaaldierensaus voor bij een stukje vis. De bewerking is goed te doen, alleen de kreeft ontleden vergt wat aandacht. Verder kan de bouillon lekker trekken terwijl je andere dingen doet. De bouillon kan je goed invriezen in kleine hoeveelheden zodat je meerdere porties tegelijk kan maken.

60 minuten
Bewerkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 2 kreeften (ingevroren)
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 grote winterpeen
  • 1 steranijs
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 250 ml witte wijn
  • 2 liter visbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 140 gr tomatenpuree
  • verse tijm
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • peper

Zo maak je het:

Zet een flinke pan met water op vuur. Breng het water aan de kook en doe hierin de ontdooide kreeften. Kook de kreeften totdat deze rood kleurt. Haal de kreeften uit het water en gooi het water weg.

Maak de groenten schoon. Snijd de bleekselderij en wortel in stukken. Pel de ui en de knoflook. Snipper de ui. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Doe wat olie of bakboter in een grote soeppan en smelt deze. Fruit de ui 2 minuten op hoog vuur. Voeg daarna de wortel, knoflook een bleekselderij toe. Bak alles met af en toe doorroeren gedurende 5 minuten.

Haal het vlees uit de kreeften. Draai de kop van de kreeft en leg deze apart. Leg de rest met het pantser naar beneden en snijd de buik open. Nu kan je het vlees uit het pantser halen met een vork. Leg dit apart.

Draai nu de grote scharen van de kop. Snijd de puntjes van de scharen en hak het pantser met de achterkant van een groot mes voorzichtig open. Je kan nu met een vork het vlees uit de scharen halen.

Leg al het vlees apart in een bakje en zet in de koelkast.

Doe alle stukken pantser, inclusief de koppen, in de pan met het groenten mengsel. Doe hier wat peper bij. Verwarm de pan en laat even 5 minuten stoven. Blus nu af met de witte wijn. Laat de witte wijn een beetje inkoken en voeg de tomatenpuree, de laurierblaadjes, de steranijs, de tijm en het paprikapoeder toe. Voeg nu ook de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat 1 uur op middelhoog vuur koken.

Haal na een uur de bouillon van het vuur en zeef deze. Deze bouillon is nu een goede basis voor een kreeftenjus of vissoep en je kan hem heel goed in gedeeltes in de vriezer bewaren.