Zacht en verrassend soepje. Ik heb dit voor kerst gemaakt en toen ik vertelde dat ik knolselderij soep ging maken was niet iedereen meteen heel enthousiast. Ze vonden het maar een beetje saai. Gelukkig veranderde dit toen de borden eenmaal leeg waren en iedereen het een heerlijk, verrassend smakelijk soepje vond met de truffel-bospaddenstoelen en de peterselie-olie.

30 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 1 knolselderij
  • 1 citroen
  • ½ rode  peper
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 250 ml kookroom
  • nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 gr bospaddenstoelen
  • verse peterselie
  • peper
  • 1 l groentebouillon
  • truffelolie
  • olijfolie

Zo maak je het:

Verwijder de buitenkant van de knolselderij en snijd de knolselderij in hapklare brokjes.

Pel en snipper de ui. Pel de knoflook, snijd deze over de helft en verwijder de wortel. Snijd de peper over de helft, verwijder de zaadlijsten en hak de pepers fijn. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit.

Kook water voor de groentebouillon.

Zet een soeppan op het vuur, verwarm hierin wat boter of olie. Voeg de gesnipperde ui en rode peper toe, pers de knoflook hierbij uit. Roer goed door en laat 2 minuten bakken. Voeg nu de knolselderij, de geraspte citroen en de laurierblaadjes toe. Roer goed door en voeg de groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten koken.

In de tussentijd kan je de peterselie olie klaarmaken. Hak de steeltjes van de peterselie en doe peterselie blaadjes in een mengbeker. Voeg het citroensap, wat peper, zout en olijfolie toe. Pureer alles tot een zachte peterselie olie.

Snijd nu de bospaddenstoelen in kwarten. Zet een bakpan op het vuur. Bak hierin de bospaddenstoelen. Voeg een flink scheutje truffelolie toe. Bak de paddenstoelen ongeveer 10 minuten.

Pureer nu de soep tot een zachte gladde soep en voeg de kookroom toe. Breng nogmaals aan de kook. Rasp wat nootmuskaat erdoor. Proef de soep en breng eventueel verder op smaak.

Serveer de soep met wat paddenstoelen en peterselie olie.