Karamel…een van mijn guilty pleasures! Ik ben niet echt een toetjesfan maar als er karamel op de kaart staat twijfel ik toch wel eventjes. Karamelpudding is niet heel erg moeilijk te maken maar vereist vooral veel aandacht. Je mag niet afgeleid worden want het kan wel heel erg snel mis gaan. Als je onderstaande stappen juist volgt dan moet het goed komen!

Karamelpudding
30 minuten
Uitdagend
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 150 gr suiker
  • 160 ml slagroom
  • 320 ml magere melk
  • 5 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • Klein beetje zout

Zo maak je het:

De bereidingstijd van dit gerecht is niet zo heel lang maar de pudding moet wel nog een paar uur in de koelkast. Houd hier rekening mee.

Begin met het klaarzetten van een aantal ingrediënten. Doe de slagroom en de melk in een maatbeker. Splits de eieren. Houd zowel het eiwit als het eigeel apart. Verhit de oven voor op 250 graden.

Doe de helft van de suiker in een steelpannetje, doe hierbij een klein beetje water. Zet de pan op het vuur en laat langzaam het water verdampen en de suiker karamelliseren. Zolang als er nog water in de pan zit mag je een beetje roeren, daarna niet meer. Zeker niet als je ziet dat de suiker aan het karamelliseren is. Je mag je dan wel een beetje optillen en ronddraaien.

Als de suiker goed donker geworden is, voeg je (heel rustig) de slagroom en de magere melk toe. In het begin zal de suiker heel erg hoog opborrelen. Roer rustig door de pan terwijl je de melk en slagroom toevoegt. Je zal merken dat er klontjes ontstaan. Verhit het mengsel terwijl je een beetje blijft roeren. Langzaam zullen de klontjes weer oplossen in de karamel. Breng de karamel aan de kook

Klop het eigeel los, voeg de vanillesuiker, het zout en het restant van de gewone suiker bij het eigeel in een grote mengkom. Klopt goed door elkaar. Giet nu langzaam (begin met een klein beetje) het karamelmengsel door het eiermengsel en roer alles goed door elkaar.

Om te voorkomen dat er klontjes meegebakken worden, giet je de karamel door een vergiet. Hierna verdeel je het mengsel over 4 kleine ovenbakjes.

Zet de bakjes in een grote schaal en giet (in de schaal niet in de bakjes) hier wat water in totdat er een laagje in zit dat net onder de rand van de schaaltjes komt.

Haal met een lepel de schuimbelletjes die zijn ontstaan van de karamel. Deze zullen in de oven verbranden en dat is zonde van het mooie puddinkje. Bak de karamel 45 minuten in de oven.

Laat de karamel daarna goed afkoelen en opstijven. Zet ze minstens 3 uur in de oven. Dit kan ook langer zijn. Je kan dit dessert ook heel goed een dag van te voren klaarmaken.

Zelf heb ik voor dit toetje het eiwit gebruikt om schuimpjes met speculaaskruiden van te maken om het puddinkje mee aan te kleden (hoe je schuimpjes maakt? Klik hier: ). Maar je kan natuurlijk vanalles gebruiken als extra aankleding. Een beetje fruit is ook altijd lekker. Vandaar de nectarine.

Karamelpudding
Karamelpudding
Karamelpudding
Karamelpudding
Karamelpudding