Een van de beste uitvindingen uit Spanje op culinair gebied! Heerlijk verfrissende koude, beetje pittige tomatensoep. Ik vind het een heerlijk lunchgerecht tijdens een warme dag. Indien je niet wilt wachten totdat de soep voldoende afgekoeld is in de koelkast kan je altijd een paar ijsblokjes mee blenden en dan kan je de soep direct serveren. Smakelijk!

20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 liter soep:

  • 6 tomaten
  • 1 1/2 komkommer
  • 1 1/2 rode paprika
  • 1/2 rode peper
  • 2 knoflooktenen
  • 1 ui
  • 1 avocado
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • olijfolie

Zo maak je het:

Gazpacho maak ik altijd in mijn blender, hier past alles makkelijk is en je krijgt het super smeuïg waardoor het zeven meestal niet eens nodig is.

Kook als eerste wat water om de tomaten te ontvellen, maak een klein, oppervlakkig sneetje in het vel van de tomaten en stop deze in een kom, doe het kokende water eroverheen.

Je zult zien dat het vel van de tomaten loskomt van het vruchtvlees; haal de tomaten uit het hete water en koel ze af met heel erg koud, bijna ijs-, water. Haal het vel van de tomaten, snijd het kroosje eruit en snijd de tomaten in grote brokken. Doe deze alvast in de blender.

Houd de halve komkommer apart. Snijd de beide uiteinden van de hele komkommer. Schil de komkommer met een kaasschaaf en snijd de komkommer in grote brokken die je bij de tomaten in de blender doet.

Schil de ui, snijd deze in kwarten en doe deze ook in de blender. Snijd daarna de rode peper over de helft, haal de zaadlijsten eruit en hak de rode peper fijn. Voeg ook deze toe aan de blender.

Houd de halve paprika apart. Snijd de hele paprika over de helft, haal de zaadjes eruit en snijd ook deze in wat hapklare brokken voordat je ze in de blender doet.

Pel de knoflook, snijd deze over de helft, verwijder de wortel en pers de knoflook uit bij de overige groenten.

Voeg een scheutje olijfolie, wat peper en zout toe en blend alles goed door elkaar.

Je zal de blender geruime tijd moeten laten draaien totdat een zachte, smeuïge groentesoep ontstaat. Indien je de soep te dik vind, kan je wat extra komkommer toevoegen. Op het laatst voeg je nog wat olijfolie, peper en zout naar smaak toe.  Indien nodig kan je de soep zeven zodat hij mooi glad is.

Zet de soep nu een aantal uur in de koelkast om goed af te koelen. Hij moet koud worden geserveerd.

Ik vind het altijd lekker om een klein beetje bite aan de soep toe te voegen, daarom snijd ik een beetje komkommer, rode paprika en avocado heel fijn. Dit is een lekker en frisse toevoeging aan de als het goed is een beetje pittige, koude tomatensoep.

Leg de groenten op de bodem van je serveer bord. Giet er nu de soep overheen. Maak af met een klein beetje peper, wat peterselie en een scheutje olijfolie.