Half september, altijd een periode waarin ik maar moeilijk afscheid kan nemen van de zomer maar ook alweer volop geniet van de mooie kleuren en smaken van de herfst. Het liefste zit ik nog steeds lekker elke dag buiten in het zonnetje! Een paar voordelen zijn natuurlijk wel dat je weer lekker kan gaan shoppen om je wintercollectie aan te vullen, je kan ongegeneerd een uur in bad gaan liggen met een lekker glaasje wijn om warm te worden, je kan fijn in de bossen gaan wandelen en daarna een heerlijke kop warme chocolademelk MET slagroom drinken. Het is weer de tijd van de volle rode wijnen voor de open haard in plaats van de frisse witte wijnen op terras.

Nee, het is zo slecht nog niet in de herfst. Daarnaast komen er tijdens de herfst weer allemaal nieuwe seizoensgebonden smaken naar boven om mee te koken; paddenstoelen, pompoenen, verschillende soorten verse noten, kaneel en appels. Heerlijk, nu krijg ik toch zin om de verwarming op te stoken en met een lekkere deken, een warme kop thee en een goed boek mezelf op de bank terug te trekken. En voor vanavond herfstsalade op het menu te zetten. Een frisse salade met gemixte paddenstoelen, amandelen en gegrilde courgette.

Herfstsalade
20 minuten
Gemiddeld
0 – 5 euro pp

Ingrediënten:

  • ½ courgette
  • 200 gr eikenbladsla
  • 100 gr gemengde paddenstoelen
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 el mosterd
  • citroensap
  • amandelen
  • peper en zout

Zo maak je het:

Was de courgette, snijd de uiteinden eraf, snijd de courgette over de helft en schaaf met een kaasschaaf over de lengte dunne plakjes van de courgette. Zet ondertussen vast een grillpan en een bakpan op het vuur. Doe in de bakpan een flinke scheut olijfolie.

Hak de paddenstoelen fijn. Zodra de pannen warm geworden zijn, leg je de courgette plakjes in de grillpan en doe je de paddenstoelen in de bakpan. Bak allebei op hoog vuur, roer af en toe door de paddenstoelen en draai de courgetteplakjes om zodra de grillstructuur zichtbaar is.

Bak de paddenstoelen voor ongeveer 5 minuten. Zodra ze goed gebakken zijn, haal je ze van het vuur en laat je de olie in een bakje uitlekken, deze gebruiken we straks voor de dressing. Haal de courgetteplakjes uit de grillpan. Bestrooi ze met wat zout en peper en laat ze afkoelen.

Pak het bakje met de uitgelekte olijfolie, doe hierbij wat mosterd, peper en zout en citroensap. Pel de knoflookteen, snijd deze over de helft, verwijder de wortel en pers de knoflook uit bij de olijfolie. Meng alles goed doorelkaar totdat je ziet dat het sausje een beetje bindt.

Doe de salade in een schaal. Leg hierop de courgetteplakjes en strooi de paddenstoelen eroverheen. Hak de amandelen een beetje fijn en strooi deze er ook overheen. Giet tenslotte de dressing over de salade.

Smakelijk!

Herfstsalade
Herfstsalade
Herfstsalade