De weersvoorspellingen zijn goed voor volgende week; eindelijk lijkt het een hele week zomer te worden! Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik kan niet wachten in elk geval. Heerlijk de hele avond buiten zitten. Ik merk wel altijd dat ik niet zoveel zin in zware maaltijden heb als het warmer is, vandaar deze saladetip. Dit is een goed vullende en tegelijk frisse salade en met een beetje stokbrood erbij heb ik altijd voldoende gegeten.

Salade met garnalen en avocado
20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 150 gr salademix (zachte slablaadjes)
  • 250 gr koude, gepelde cocktailgarnalen
  • 1 avocado
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 handvol pijnboompitjes
  • olijfolie
  • zout en peper
  • voor de cocktailsaus
  • 2 et yoghurt
  • 1 et mayonaise
  • 1 scheutje rode wijn of port
  • Sap van ½ citroen
  • 1 scheutje worcestersaus
  • Paprikapoeder
  • Chilipoeder (voorzichtig niet te veel!!)

Zo maak je het:

Begin met het klaarzetten van een mooie salade serveerschaal. Doe hierin de salade. Snijd de tomaten over de helft, verwijder de zaadlijsten en snijd ze daarna in kleine blokjes. Doe de tomaten in een klein bakje.

Schil en snipper de ui, doe deze bij de tomaten in een bakje. Voeg een klein scheutje olijfolie en een klein beetje peper en zout toe. Roer goed door elkaar en laat even staan.

Rooster ondertussen de pijnboompitjes. Haal ze uit de pan zodra je ze begint te ruiken en ze een beetje bruin kleuren.

Doe de ingrediënten voor de cocktailsaus in een klein bakje en roer alles goed door elkaar. Kijk wel uit met het chilipoeder, de bedoeling is dat er een klein beetje bite aan het sausje komt maar hij moet nog steeds soepel en zacht blijven. Laat desnoods even staan voordat je meer chilipoeder toevoegt en proef na een paar minuten nog een keer. Het kan soms even duren voor de echte smaken doordringen.

Snijd nu de avocado over de helft. Haal de pit eruit en verwijder de schil. Snijd de avocado in mooie dunne plakjes.

Leg de avocado plakjes over de salade. Droog de garnalen af en strooi ze over de avocado en de salade. Strooi de tomatensalsa en de pijnboompitjes er ook overheen.

Maak af met wat cocktailsaus.

Deze salade is heerlijk op een warme zomeravond met niks anders dan een beetje stokbrood en wat dips!

Salade met garnalen en avocado