Afgelopen ‘zomervakantie’ zijn we naar Kreta geweest. Onze zomer viel dit jaar in de laatste twee weken van oktober dus echt zomer was het helaas niet meer, maar wat een prachtig eiland is Kreta! We hebben prachtige wandelingen gemaakt en genoten van de Griekse sfeer en cultuur; natuurlijk vooral ook op culinair niveau. Voor ons bezoek werden we vaak gewaarschuwd dat de Griekse keuken niet echt afwisselend is en vooral uit vleesgerechten bestaat. Eerlijk gezegd ben ik het daar niet echt mee eens; jazeker, op de toeristische plekken bestaat de kaart vaak uit dezelfde gerechten en mogelijkheden, maar dat heeft denk ik ook vooral met de wens van de toerist te maken. Ik vond eigenlijk dat er erg veel leuke en verrassende vis- en groentegerechten te krijgen waren; waarvan natuurlijk tzatziki en gevulde wijnbladeren de bekendste zijn.

We hebben een aantal keer echt heerlijk gegeten en ik heb zeker wat inspiratie opgedaan zoals jullie al zagen bij de vleesstoofpot die ik vorige week geplaatst heb.

Met fetakaas kan je eigenlijk alle kanten op, maar ik heb laatst ontdekt dat het ook echt heerlijk is als een dip! Ik had me hier voor ons bezoek aan Griekenland al even aan gewaagd en heb ze nu wat verder uitgewerkt. De fetakaas geeft een extra versteviging aan de dip, die erg lekker is met een stukje stokbrood of een nachochippie.

Hieronder vind je 3 verschillende feta dips; eentje met avocado, eentje met peper en eentje met kruiden.

5 minuten
Makkelijk
0-5 euro pp

Feta-avocado dip:

Bruschettas
  • 1 blokje feta
  • 1 avocado
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • sap van ¼ citroen
  • gedroogde chilipeper (uit een molen)

Doe alle ingrediënten in een kom en mix deze met een staafmixer of vork erg goed en eigenlijk ben je dan al klaar :). Je kunt het beste met de feta beginnen. Doe deze in de kom en stamp het helemaal fijn met een vork. De avocado kan je er op twee verschillende manieren bij doen; ofwel je mixt hem eerst met een staafmixer waardoor hij er als een soort saus bij gaat of je mixt hem bij de feta met een vork. Ik ga altijd voor de eerste optie omdat het dan een goede basis voor een zachte dip geeft. Ik vind het prettig als de avocado geen stukjes geeft ten opzichte van de feta. Mix daarna de Griekse yoghurt, uitgeperste knoflook, gedroogde peper en het citroensap er doorheen.

Feta-peppadew dip:

Bruschettas
  • 1 blokje feta
  • ¼ potje peppadew pepertjes
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • scheutje olijfolie

Mix in een staafmixer, keukenmachine of blender alle ingrediënten heel erg fijn: Mix het tot het geheel een smeuïge dip is.

Feta met verse kruiden-dip:

Bruschettas
  • 1 blokje feta
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • verse peterselie
  • verse basilicum
  • verse bieslook
  • verse munt
  • olijfolie
  • peper

Stamp de feta goed fijn met een vork en voeg de yoghurt toe. Mix beide goed door elkaar totdat een smeuïge saus/dip ontstaat. Voeg dan de fijngehakte kruiden, uitgeperste knoflook en een beetje peper toe. Roer alles goed door elkaar. Voeg als het laatste een klein scheutje olijfolie toe. Mix het voor de laatste keer. Garneer met een paar gehakte muntblaadjes en een scheutje olijfolie.