Zo, het zit er weer op. Fijne kerstdagen gehad? Na al die vette vreetdagen is het tijd voor weer echt goed, stevig voer! Hierbij dus een typisch Nederlands gerecht; stevige erwtensoep. Zelf vind ik wel dat de soep, soep moet blijven en geen beton moet vertegenwoordigen, dus ik maak hem redelijk vloeibaar. Geniet ervan in deze donkere dagen na kerst.

Let op deze soep moet lang staan, dus het is 30 minuten bereiden en ongeveer 2 uur wachten.

30 minuten
Bewerkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 liter soep:

  • 1 knolselderij
  • 1 grote rookworst
  • 300 gr spliterwten
  • 400 gr schouderkarbonade
  • 250 gr spekjes
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 500 gr winterpeen
  • 2 liter runderbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • peper

Zo maak je het:

Pel en snipper de ui. Zet een grote soeppan op het vuur. Doe hierin een beetje bakboter of olijfolie. Fruit de ui en voeg na 2 minuten de karbonades toe. Bak deze even aan beide kanten op hoog vuur.

Voeg nu de bouillon, de spliterwten en de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken. Haal het schuim met een spatel van de soep. Zet nu het vuur laag en laat alles 1 ½  uur rustig koken.

Snijd in de tussentijd de wortels, de knolselderij en de prei in hapklare stukken. Voeg deze toe aan de soep. Haal nu de karbonade eruit en voeg de spekreepjes en de rookworst toe. Laat de soep nog 45 minuten doorkoken. Haal de rookworst er weer uit en snijd deze in stukjes. Haal ook de stukjes gaar vlees van de karbonade. Voeg zowel de rookworst als de karbonade weer toe aan de soep. Voeg naar smaak wat peper toe.

Smakelijk