Bladerdeeghapjes gevuld met zalm, super lekker hapje voor op je borrel, tijdens oud & nieuw of verwerkt in een trio van zalm als kerst menu voorgerechtje. Je zal dit gerechtje terug zien komen in een van mijn voorgestelde kerstmenu’s maar het verdiend zeker ook een mooi apart plaatsje op de blog want het is een heerlijk en gemakkelijk hapje waar je zeker veel hoge ogen mee gooit.

25 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 8 empanadas:

  • 4 bladerdeegplakjes
  • 100 gr gerookte zalm
  • peper
  • ½ rode ui
  • 1 citroen
  • ¼ rode peper
  • verse peterselie
  • eigeel van 1 ei

Zo maak je het:

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Leg ze zodra ze ontdooit zijn met de droge kant op een plank. Haal het beschermfolie van de plakkende kant.

Snijd de zalm fijn. Hak de peterselie, de rode peper en de rode ui ook erg fijn. Rasp de schil van de citroen en hak deze ook fijn. Zet een bakpan op het vuur. Doe hier een scheutje olijfolie in. Zodra de olie heet is voeg je de ui toe. Laat de ui 2 minuten fruiten en voeg daarna de zalm, citroenrasp en peterselie toe. Voeg eventueel naar smaak peper toe. Bak het geheel voor 5 minuten. Haal nu de pan van het vuur.

Kneed van de ontdooide plakjes bladerdeeg een geheel en rol dit uit tot een dunne lap. Gebruik een bakje of een mok om mooie rondjes uit te snijden.

Leg twee theelepels van de zalmvulling in het midden van het bladerdeeg. De vulling leg je in de onderste helft van het rondje leggen. Je vouwt de lege helft over de gevulde helft.

Vouw nu het bladerdeegje dicht. Duw de randjes een beetje extra dicht met de tanden van een vork. Nu krijg je er nog een mooi patroontje in ook.

Split het eigeel van het eiwit en smeer de bovenkant van het envelopje in met eigeel. Leg nu de empanadillas 12 minuten in de oven.