De eerste keer dat ik zelf cannelloni heb gegeten was in Pisa, om de hoek bij de toren van Pisa. Als ik dit recept van vegetarische cannelloni met spinazie en ricotta eet, waan ik me altijd weer eventjes in Pisa. Heerlijk dus op een regenachtige dag. Dus als ik jou was, zou ik mijn gordijnen dicht doen, deze heerlijke pasta maken en wegdromen van een middagje Italië.

cannelloni
50 minuten
Gemiddeld
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 gr pastabloem
  • 2 eieren
  • 300 gr spinazie
  • 250 gr ricotta
  • Een handjevol pijnboompitten
  • 500 ml passata di pomodori
  • 1 knoflookteentje
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 ml melk
  • boter
  • peper en zout

Zo maak je het:

Cannelloni, weer een andere pastavariant! Zoals met alle andere verschillende pasta gerechten, kan je dit gerecht maken met zowel verse pasta als met kant-en-klare pasta.

Als je ook verse pasta maakt net zoals ik, begin dan met het voorbereiden van het pastadeeg. Weeg 200 gr speciale pasta bloem af en mix dit (in de keukenmachine) met 2 eieren en een beetje zout. Zodra het deeg een mooi bolletje vormt, zet je het ongeveer 15 min afgedekt in de koelkast. Zet alvast een pan met water op om de pasta in te koken, ook als je droge pasta gaat gebruiken.

Snijd nu de spinazie in kleinere stukken. Zet een bakpan op het vuur en voeg een beetje olijfolie toe. Voeg de spinazie toe, zodra de olie heet is. Spinazie slinkt enorm als je het verhit, dus het lijkt alsof je veel te veel spinazie hebt maar het valt uiteindelijk erg mee. Als alle spinazie geslonken is, voeg je de ricotta, wat zout en peper en de pijnboompitjes toe. Roer goed terwijl je de spinaziemix verhit. Als de vulling goed verhit is, haal je de pan van het vuur.

Nu gaan we verder met de cannelloni. Zorg dat je aanrecht schoon en droog is om er zo het pastadeeg op uit te rollen. Bestrijk je aanrecht met een beetje bloem en rol je pastadeeg uit tot een flinke lap.

Snijd repen van het pastadeeg  die in de pastamachine passen. Rol de repen goed uit en rol ze tot 3 x toe door de machine. Snijd ze hierna in rechthoekige vellen die je goed tot een gevuld rondje kan oprollen.

Leg op elk velletje ongeveer 1.5 eetlepel vulling, houd de randjes vrij zodat je ze goed kunt oprollen. Vet een ovenschaal in en leg de cannelloni’s naast elkaar in de ovenschaal.

Doe de passata di pomodori in een schaal. Pel het velletje van de knoflook, snijd de knoflook over de helft en haal het worteltje eruit. Pers de knoflook uit bij de passata, voeg ook wat zout en peper toe. Roer goed en verdeel nu de saus over de cannelloni.

Zet een kleine sauspan op het vuur, voeg flink wat boter toe. Zodra de boter heet is, voeg je een eetlepel bloem toe. Roer stevig, zodra alles samenklontert begin je de melk toe te voegen terwijl je roert. Zorg ervoor dat je alle klontjes eruit roert. Als je ziet dat de saus klontjesvrij en dik genoeg is, voeg je wat verse peper toe. Indien nodig kun je altijd extra melk toevoegen.

Verdeel de saus over de cannelloni en zet de ovenschaal 30 minuten in de oven.

Smakelijk!

cannelloni
cannelloni
cannelloni