Aan het einde van het asperge seizoen nog een kleine tip voor groene asperges. Groene asperges zijn tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar en geven een feestelijk tintje aan je gerechtjes. Ik heb onderstaande bruschetta recept toegevoegd aan een van mijn favorieten.

Bruschetta met groene asperges en pesto
25 minuten
Bewerkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 1 ciabatta:

  • 1 ciabatta brood
  • 100 gr groene asperges
  • 15 gr verse basilicum
  • 2 knoflook tenen
  • Handje pijnboompitjes
  • ½ citroen
  • 50 gr parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Zo maak je het:

Begin met het afbakken van een ciabatta brood in de oven. Zodra het afgekoeld is, snijd je hem in mooie dunne plakjes en deze leg je uitgespreid op een grillplaat.

Giet wat olijfolie in een bakje. Snijdt een van de knoflookteentjes over de helft, haal de wortel eruit en pers de helft van het knoflookteentje uit in de olijfolie, meng het goed door elkaar. Zet dit even opzij zodat de knoflook in de olie kan trekken.

Snijd alvast het onderste stukje van de groene asperges af en zet een pan op het vuur om de asperges kort te koken. Zodra het water kookt, doe je de groene asperges erin en kook je ze ongeveer 5 minuten.

Giet de asperges af en laat ze afkoelen.

Gebruik de olie om de broodjes in te smeren aan de bovenkant, grill de ingevette broodjes voor ongeveer 2 minuten tot ze een mooie goudbruine en crispy bovenkant hebben. Let goed op want onder de grill gaan ze vaak te hard en kunnen ze snel verbranden. Zet de broodjes even apart om af te koelen.

Maak ondertussen de pesto; Haal de basilicumblaadjes van de stokjes en hak deze fijn of stop ze in de blender. Ontvel het tweede knoflookteentje en haal het worteltje eruit. Pers de knoflook uit bij de basilicum. Voeg de pijnboompitjes toe. Pers het sap van 1 citroen uit boven de blender. Voeg een klein scheutje olijfolie toe en pureer alles fijn. Zodra het geheel een mooie spread is voeg je 90% van de geraspte Parmezaanse kaas toe. Mix alles nog eventjes.

Smeer de gegrilde broodjes in met pesto. Leg een paar groene asperges boven op de pesto en garneer met wat Parmezaanse kaas.

Smakelijk!