Heerlijk, typisch Frans gerecht met veel verse vis en groenten. Deze soep is heerlijk met een krokant gebakken broodje met olijfolie en knoflook en een rouille van paprika.

60 minuten
Makkelijk
5 – 10 euro pp

Ingrediënten voor 4 pers:

  • 2 liter visbouillon
  • 500 gr vis (250 gr roodbaars & 250 gr rode poon)
  • 12 grote gamba’s
  • 250 gr mosselen
  • 250 gr vongole (venusschelpen)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 venkelknollen
  • 1 prei
  • 5 grote tomaten
  • 2 laurierblaadjes
  • saffraan
  • steranijs
  • 140 gr tomatenpuree
  • 150 ml pastis
  • 1 sinaasappel

Zo maak je het:

Deze bouillabaisse kan je natuurlijk maken met een bouillonblokje of voorgetrokken visbouillon maar je kan ook zelf de bouillon trekken van het visafval. Hoe je zelf visbouillon maakt? Het recept vind je hier.

Begin met het schoonmaken en snijden van de groenten. Snijd de venkelknollen in dunne reepjes. Haal het harde middenstuk eruit. Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringetjes. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook, snijd deze over de helft en verwijder de wortel.

Kook een beetje water om de saffraan even in te leggen, dit hoeft maar een klein laagje te zijn.

Kook water om de tomaten te ontvellen. Maak een kruis in het vel van de tomaten en leg deze in het kokende water. Giet na 2 minuten het water af en koel de tomaten af met flink koud water. Verwijder de vellen en de zaadlijsten van de tomaten. Snijd het vruchtvlees in stukken.

Schil de sinaasappel en houdt de schil apart.

Spoel de schelpdieren schoon en haal de schelpen die niet dichtgaan in water eruit.

Zet een grote soeppan op het vuur. Smelt hierin wat boter. Voeg zodra de boter gesmolten is de ui, de saffraan en de prei toe. Fruit voor 2 minuten. Voeg de venkel toe en laat een paar minuten op hoog vuur bakken terwijl je goed roert. Blus af met de pastis en laat een gedeelte van de drank verdampen. Voeg nu de tomatenpuree toe en pers de knoflook uit in de pan. Roer goed en giet er de visbouillon bij. Voeg de laurierblaadjes en steranijs toe. Laat de soep 30 minuten sudderen en doe er voor de laatste 10 minuten de sinaasappelschil bij.

Snijd nu de vis in hapklare stukken en doe de vis en schelpdieren in de soep. Laat de soep nog 10 minuten koken. Proef de soep en voeg naar smaak wat peper en zout toe. Verwijder de laurierblaadjes, steranijs en de sinaasappelschillen. Deze soep is heerlijk met een krokant gebakken broodje met olijfolie en knoflook en een rouille van paprika. Voor het recept? Klik hier.