Typisch herfstgerecht met kaas, boerenkool en champignons! Smakelijke stamp zowel vegetarisch als met de toevoeging van spekjes.

25 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 gr aardappels
  • 200 gram boerenkool
  • 200 gr champignons
  • 100 gr spekreepjes
  • 75 gr brie
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • Melk
  • peper en zout

Zo maak je het:

Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokje, was ze en zet ze met een flinke hoeveelheid water op het vuur. Als het water kookt, laat de je de aardappels ongeveer 12 min koken.

Je kan de boerenkool toevoegen aan de aardappels maar zelf kook ik ze graag apart. Door ze samen te koken worden de aardappels namelijk minder snel gaar. Kook de boerenkool gaar in ongeveer 10 min, van mij mag de boerenkool nog enigzins knapperig blijven.

Snijd nu de champignons in plakjes en de brie in kleine blokjes.

Zet intussen ook 2 bakpannen op het vuur, doe in eentje een beetje boter of olie. Doe de spekjes in de pan zonder boter en laat deze 10 minuten bakken, roer af en toe.

Doe de schrijfjes champignon in de andere pan zodra de boter gesmolten is, bak deze ook ongeveer 10 minuten en roer regelmatig.

Prik na ongeveer 12 minuten koken in de aardappels om te voelen of ze bijna gaar zijn.

Als de aardappels gaar zijn, haal je ze van het vuur. Haal ook vast de champignons en de spekjes van het vuur.

Giet de aardappels en boerenkool af en stamp alles met een scheutje melk, de twee eetlepels crème fraîche, en wat peper en zout goed door elkaar. Voeg als alles goed gemixt is de brie en de champignons toe, roer nogmaals goed.

Serveer met een paar spekreepjes eroverheen. Dit gerecht kan dus ook heel goed in een vegetarische variant. Dan laat je de spekjes geheel weg.