Heerlijke, verse bloemkool soep die je in een handomdraai op tafel zet. Super lekker voorgerechtje met de verrassende knapperige parmaham. Natuurlijk kan je de soep gemakkelijk ook vegetarisch eten wanneer je de parmaham weglaat.

25 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 liter soep:

  • 2 bloemkolen
  • 1 ui
  • 1 aardappel
  • 2 knoflooktenen
  • nootmuskaat
  • 1 l groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 ml kookroom
  • gedroogde chilipeper
  • peper en zout
  • citroensap
  • 50 gr parmaham
  • verse basilicum
  • gerookte amandelen

Zo maak je het:

Pel de ui en snipper deze. Pel de knoflook, snijd deze over de helft, verwijder de wortel. Schil de aardappel en rasp deze fijn.

Maak nu de bloemkolen schoon en snijd deze in kleine roosjes. Zet een grote soeppan op het vuur met een beetje boter erin. Laat de boter smelten.

Zet ondertussen de grill aan en grill de parmaham 10 minuutjes.

Zodra de boter gesmolten is, voeg je de ui toe en pers je de knoflook bij de ui uit. Bak voor 2 minuten en voeg daarna de bloemkoolroosjes toe. Roer goed en laat de bloemkool 2 minuten bakken. Voeg nu de groentebouillon, de geraspte aardappel en de laurierblaadjes toe. Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten koken.

Haal ondertussen de parmaham uit de grill en verkruimel deze. Indien de parmaham nog niet droog genoeg is, zet je hem nog even terug. Hak ook de amandelen en de basilicum fijn.

Haal na 15 minuten koken de laurierblaadjes uit de soep. Gebruik de staafmixer om de bloemkool fijn te maken en een gladde soep te krijgen. Proef de soep en voeg naar smaak wat zout, peper, citroensap en chilipeper toe. Voeg ook een scheutje kookroom toe om de saus iets gladder te maken. Roer nogmaals goed met de staafmixer door.

Serveer de soep met een beetje nootmuskaat, basilicum, amandelen en verkruimelde parmaham.