Basilicumijs, heerlijk als toetje maar nog beter als frisse onderbreking van een zware maaltijd. Serveer als amuse tussen de gerechten door met een blaadje basilicum en een reepje tomaat of serveer als tussengerecht met zoete tomaatjes gegrild in balsamico en ahornsiroop.

15 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 2 pers:

  • 20 gr basilicum
  • 3 eierdooiers
  • 1 citroen
  • 100 gr suiker
  • 500 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 200 gr zoete kleine tomaatjes
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 el balsamico
  • tijm

Zo maak je het:

Doe de eierdooiers met de basilicum, de suiker, de melk en de slagroom in een staafmixer of keukenmachine. Rasp de schil van de citroen en doe deze bij de rest van de ingrediënten en mix alles tot een zachte gladde massa.

Zet een sauspan op het vuur en giet hier de basilicumsaus in, breng de saus zachtjes aan de kook en roer regelmatig. Laat 5 minuten zachtjes koken en koel het daarna af. Je kan de saus even zeven om de eventuele grotere stukjes eruit te halen maar ik vind dit niet nodig omdat ik het lekker vind dat er stukjes van de basilicumblaadjes in blijven zitten.

Zet het sausje in de vriezer, gebruik hiervoor een grote bak en roer elk half uur (totdat het niet meer gaat) even door.

Snijd de tomaatjes over de helft, verwijder de zaadlijsten en doe de tomaatjes in een ovenvast schaaltje. Roer de balsamico en ahornsiroop door elkaar en sprenkel over de tomaatjes. Leg er een takje tijm op. Grill de tomaatjes 10 minuten in de oven net voordat je het ijs serveert.