Wij eten niet zo heel erg vaak Aziatisch en eigenlijk heb ik elke keer als we wel Aziatisch eten daar een beetje spijt van. Maar mijn vriend gruwt echt van kokos, alleen al van het idee aan kokos wordt hij misselijk. Persoonlijk vind ik de Aziatische keuken eigenlijk wel erg lekker, curry’s, soepen en noedels. Dus probeer ik altijd een beetje creatief met de kokos om te gaan en deze te vervangen door andere ingrediënten, dit zorgt er soms wel voor dat smaken veranderen maar meestal blijven de hoofdsmaken toch bewaard. Ik vind vooral wokken erg prettig, het gaat altijd lekker snel en de smaken van de groentes komen hierdoor goed naar voren. Belangrijk is dan altijd wel een goede voorbereiding want tussendoor nog even groenten fijnsnijden zit er helaas niet in. Vorige week heb ik onderstaande recept uitgeprobeerd en het voordeel is dat je het helemaal naar je eigen smaken kan variëren, het is heerlijk met zowel vlees als vis, maar ook met alleen garnalen of helemaal vegetarisch.

surfturf
30 minuten
Gemiddeld
5 -10 euro pp

Ingredienten for 4 pers.:

 • 300 gr garnalen
 • 300 gr biefstuk
 • 250 gr fijne rijstmie
 • 1 stronk paksoi
 • 1 rode puntpaprika
 • 3 eieren
 • 1 teentje knoflook
 • verse rode (of gele) peper
 • verse gember
 • sojasaus
 • verse peterselie
 • wokolie

Zo maak je het klaar:

Zet water op om de eieren te koken, zodra het water kookt kan je de eieren erin doen. De eieren moeten 8 minuten koken en kunnen daarna afkoelen dus dit kan mooi tussendoor. Zodra je begint te bakken gaat alles vrij snel en daarom is het slim om goed voorbereid te zijn en alles klaar te hebben staan.

Haal het bladgroen van de paksoi, snijd deze kleiner en houd dit apart, snijd de paksoi stronk in hapklare stukken. Snijd de paprika in smalle repen. Hak het pepertje fijn.

Zet vast een pan met water klaar voor de rijstmie, rijstmie hoeft maar heel kort te koken dus deze hoeft nog niet aan. Zet ook een grote wok klaar voor het gerecht.

Snijd alvast de biefstuk in kleine hapklare stukjes. Je kunt ook alvast een stukje van ongeveer 2 cm van de gember snijden en hier de schil vanaf halen, deze raspen we straks boven de pan. Haal vast het velletje van en de wortel uit de knoflook.

Je kunt nu beginnen met bakken, omdat alles vrij snel gaat is het slim om alles goed voorbereid klaar te hebben staan.

Giet een flinke scheut wokolie in de pan en laat deze heet worden. Pers de knoflook uit, voeg de fijngehakte peper toe en rasp de gember boven de pan uit. Laat een minuutje fruiten en voeg daarna meteen de harde stukken van de paksoi en de paprika toe. Laat alles 5 minuten bakken.

Kijk meteen even of de eieren al klaar zijn, zodra ze 8 minuten gekookt hebben, laat je ze schrikken en kunnen ze even afkoelen voordat je ze pelt.

Voeg nu een flinke scheut sojasaus toe aan de mix. Laat alles goed warm worden, als het begint te koken voeg je de garnalen en de biefstuk toe.

Laat intussen het water voor de mie aan de kook komen en zodra het kookt, doe je de mie erin. De mie hoeft maar 2 a 3 minuten te koken. Voeg intussen het blad van het groen aan de mix toe.

Pel de eieren en snijd deze over de lengte in kwarten, hak de peterselie fijn.

Als de mie klaar is, giet je deze af en leg in een (verwarmde) schaal. Leg de eieren erover heen, giet wat van het kookvocht van de pan met garnalen en biefstuk over de mie en eieren, zorg dat je het netjes verdeeld. Daarna schep je voorzichtig alles uit de wok over de mie en de eieren.

Dit gerecht is zowel vegetarisch als met alleen vlees of alleen vis ook erg lekker.

Smakelijk weer!

surfturf_closeup