Aspergetoer 2016

Gisteren was het zover; de aspergetoer 2016 georganiseerd door het Sint Laurentius Kookgilde in Tilburg. Een culinaire middag waarbij de asperges in het middelpunt staan. Lekker eten bij vier verschillende restaurants in Tilburg met goede wijntjes erbij en een koude, winderige zondagmiddag is voorbij voor je het weet.

Tijdens deze aspergetoer worden de deelnemers in 4 grote groepen gedeeld, er waren dit jaar ongeveer 140 deelnemers dus het event was goed bezocht. De vier deelnemende restaurants; de Orangerie, Kok Verhoeven, Bodega La Guitarra en Taste hadden de opdracht gekregen om allemaal hun eigen bereidingen met asperges te presenteren. Dit resulteerde natuurlijk in 16 verschillende gerechten, waarvan elke groep er 4 heeft mogen proeven.

Onze groep begon in de Orangerie voor de amuse en het voorgerecht. De amuse was een huisgemaakte ravioli met aspergevulling en een sabayon van prosecco. Heerlijke frisse sabajon met een verrassende en lekkere ravioli. Maar met het voorgerecht heeft de Orangerie me echt positief verrast! Ze presenteerden een tompouce met zalmmousse en asperges met een frisse salade van groene en witte asperges. Erg goed van smaak en de salade was heerlijk fris en goed passend bij de zwaardere smaak van de zalmmousse.

Na het voorgerecht werden we in restaurant nummer 2 verwacht; Kok Verhoeven. En zoals eigenlijk altijd was het bij Kok Verhoeven weer perfect georganiseerd. We kregen een heerlijk tussengerecht van kort op de huid gebakken kabeljauw met witte asperges, zeekraal en een puree van aardpeer. De kabeljauw was perfect gebakken en gekruid. Ik heb nog nooit zo’n lekkere kabeljauw gegeten. Daarnaast pasten de verrassende combinaties van zeekraal, asperges en aardpeer super goed bij elkaar. Dikke pluim voor Kok Verhoeven weer.

Het hoofdgerecht, asperges op brabantse wijze, kregen we bij Taste. Ook dit was prima verzorgd.

Aspergetoer 2016
Aspergetoer 2016

Als laatste mochten we aanschuiven bij Bodega La Guitarra; een relatief nieuw tapasrestaurant in Tilburg, dat meteen een gezellige en culinair creatieve indruk achtergelaten heeft. Beneden is het erg gezellig als tapasbar ingericht, lekker informeel en boven vind je het restaurant. We kregen hier het dessert; een aspergemousse met aardbeien coulis, afgemaakt met een groene asperge en walnoten crumble. Heel erg verrassend en lekker. Vooral de crumble vond ik heel erg smakelijk en leuk in het thema gebleven met de groene asperge stukjes. Ik ben erg benieuwd naar wat La Guitarra nog meer te bieden heeft. Dit was alvast een hele goede start.

Al met al een heerlijke zondagmiddag. ik kijk nu alweer uit naar de toer van volgend jaar. Maar eerst ook lekker nog eens thuis asperges eten!