Joehoe!! Het is weer asperge tijd. Ik ben echt fan! Het liefste eet ik ze op de meest traditionele manieren; gekookt met nootmuskaat, roomboter, eieren, aardappels en gerookte zalm (of ham voor mijn vriend) of als asperge crème soep.

Iedereen lacht me altijd uit als ik asperges eet, ik vind het namelijk het allerlekkerste om alle bovengenoemde smaken in een hap te hebben. Dus is elke hap eigenlijk een soort van aspergetaartje; een stukje asperge, een stukje zalm eromheen, dan een brokje aardappel erop en als laatste een beetje eiersalade. Genieten, maar dus blijkbaar ook een bezienswaardigheid. Ik geef er niks om, dit is namelijk de ultieme manier van asperges eten!

Heerlijk, het water loopt me alweer in de mond als ik dit schrijf. Snel weer langs de boer voor de volgende lading. Een ander groot voordeel is, dat als ik dan toch bij de boer ben, ik een doosje met verse aardbeien natuurlijk niet kan laten staan. Dus dubbel geluk; asperges en aardbeien met slagroom. Het ultieme lente gerecht!

Asperges
30 minuten
Makkelijk
5 – 10 euro pp

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2,5 kilo asperges
  • 8 medium aardappels
  • 8 eieren
  • 200 gr gerookte zalm
  • 200 gr gerookte ham
  • 50 gr gezouten roomboter
  • nootmuskaat
  • verse peterselie
  • 2 eetlepels mayonaise
  • zout en peper

Zo maak je het:

Asperges hoeven niet zo heel lang te koken, ze moeten natuurlijk ook een beetje knapperig blijven. Asperges kan je tegenwoordig zowel geschild als ongeschild krijgen, dit doet niks af aan de kwaliteit maar is wel gemakkelijker natuurlijk. Als je de asperges ongeschild gekocht heb, snijd dan het onderste stukje eraf en schil ze met een kaasschaaf of een dunschiller. Doe ze in een pan met water, het liefste een pan waarin ze plat kunnen liggen.

Kook alvast de eieren in ongeveer 9 minuten bijna hard.

Schil de aardappels en doe ze in een pan met water. Zet deze vast op het vuur en laat ze koken. De aardappels moeten ongeveer 12 minuten koken, afhankelijk van de vastheid van de aardappels.

Zet nu ook de asperges op, zodra het water van de asperges kookt, laat je ze 5 minuten koken. Giet ze daarna niet af maar laat ze nog 5 – 10 minuten in het hete kookvocht staan (met de deksel op de pan).

Laat de eieren schrikken met koud water, pel ze en doe ze samen in een schaaltje. Prak de eieren fijn met een vork, voeg de mayonaise en wat peper en zout toe. Roer goed totdat een smeuïge eiersalade ontstaat. Hak de peterselie fijn en voeg een beetje toe aan de eiersalade. De rest gaat straks over de asperges.

Rol de zalm en de ham op tot mooie rolletjes en leg deze op het bord.

Zet een klein steelpannetje op het vuur en smelt hierin de roomboter.

Giet de aardappels en de asperges af. We gaan nu het bord opmaken.

Leg de asperges op het bord naast de zalm en de ham, leg de aardappels erbij. Voeg een flinke eetlepel eiersalade toe. Giet een lepel roomboter over de asperges en eentje over de gekookte aardappels. Rasp wat nootmuskaat over de asperges en strooi er als laatste wat peterselie overheen.

Geniet even van het heerlijke opgemaakte bord, maar niet te lang want anders wordt het koud!

Asperges
Asperges