Sinterklaas staat bij ons in de familie hoog op het lijstje. Een hele avond surprises met alles erop en eraan; eerst lekker eten en daarna cadeautjes, gedichtjes, surprises en vooral elkaar een beetje pesten. Eerlijk is eerlijk, het is super gezellig maar surprises knutselen is niet echt mijn ding. Dus uiteindelijk is het elk jaar weer stressen en laatste moment werk; ‘wat zal ik maken? Wat is er ook alweer allemaal gebeurd het afgelopen jaar? Heeft mijn ‘slachtoffer’ nog leuke blunders gehad het afgelopen jaar?’

Normaal gesproken geen probleem, zolang je elkaar maar goed kent. En dat was een paar jaar geleden wel een probleempje, toen mijn kleine zusje haar nieuwe vriendje meenam en ik voor hem een gedicht en surprise moest maken; want wat maak je voor iemand die je niet kent?!?!!?

Daarnaast, knutselen….eerlijk gezegd echt niet mijn ding! Ik ben er gewoon niet goed in. Knippen en plakken lukt nog wel maar een pop maken van papier-maché, schoenen van marsepein of hele sushi’ s in elkaar zetten met echte rijst, dat gaat mij echt boven mijn pet. Ik ben altijd mega jaloers op mijn dinnetjes die daar echt super goed in zijn. Maar zelf moet ik het meer van het dichten hebben.

In uiterste nood heb ik uiteindelijk maar bedacht dat hij zichzelf net zo goed een beetje nuttig kon maken op de bewuste avond. Dus liet ik hem appelflappen bakken als surprise. Waarbij ik het recept in het gedicht verwerkt had en hij sommige ingrediënten bij de overburen moest halen. Het bleek een gouden greep en om eerlijk te zijn heb ik het idee om iemand iets te laten maken tijdens Sinterklaas nog een paar keer wel in andere samenstellingen (gevulde kip, pepernoten en appeltaart zijn de revue al gepasseerd) gebruikt . De ene keer was het plan succesvoller en geslaagder dan de andere keer :). Hieronder het recept voor de appelflappen want die waren wel elke keer een succes, het recept is deze keer niet in dichtvorm om het makkelijker te maken voor je en de ingrediënten kan je gewoon in de supermarkt halen.

Appelflappen
20 minuten
Makkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 10 appelflappen:

  • 2 appels
  • 100 gr rozijnen
  • 1 kaneelstokje
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 2 el suiker
  • eigeel van 2 eieren
  • kaneel

Zo maak je het:

Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Doe de rozijnen, het kaneelstokje, de stukjes appel en 1 eetlepel suiker in een pan. Zet de pan op een middelhoog vuur, roer af en toe en laat de appel goed heet worden, laat alles 5 minuten bakken. De appel hoeft niet helemaal zacht te zijn maar door alles voor te verwarmen, mengen de smaken al goed en worden de appelflappen nog smeuïger.

Haal het pannetje van het vuur. Leg de plakjes bladerdeeg klaar. Verwijder de beschermvelletjes.

Schep de vulling op de bladerdeegpakjes (netjes in het midden), zorg ervoor dat je niet teveel vulling gebruikt, dan kan je de flapjes namelijk niet goed sluiten.

Splits het eigeel van de eieren. Gebruik het eigeel om twee randjes van het bladerdeeg in te smeren. Vouw daarna de flapjes dicht en gebruik de tanden van een vork om de flapjes goed dicht te maken.

Smeer nu de bovenkant van de flapjes in, strooi hierover wat suiker en kaneel. De flapjes kunnen nu de oven in en moeten ongeveer 12 minuten in de oven.

Laat de appelflappen een beetje afkoelen maar vergeet niet dat ze heerlijk zijn om warm te eten!

Smakelijk!

Appelflappen
Appelflappen
Appelflappen
Appelflappen
Appelflappen
Appelflappen
Appelflappen