Tijd voor een ander soort bruschetta; deze bruschetta is een beetje zoet, fris door de appel en lenteachtig. Hij is ook een beetje bewerkelijker dan jullie misschien gewend zijn, maar zeker net zo lekker. Als een tijdbesparende tip kan ik je in elk geval vast meegeven dat je de walnoten in een grotere hoeveelheid kan maken, deze kan je namelijk goed bewaren in een luchtdicht bakje en voor de volgende keer ben je dan sneller klaar.

Bruschetta met geitenkaas, walnoten en appel
25 minuten
Bewerkelijk
0 – 5 euro pp

Ingrediënten voor 1 ciabatta:

  • 1 ciabatta brood
  • 1 x zachte, smeerbare geitenkaas naturel
  • 500 gr verse walnoten
  • 1 zoete kleine appel
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels suiker
  • olijfolie

Zo maak je het:

Begin met het afbakken van een ciabatta brood in de oven. Zodra het afgekoeld is, snijd je hem in mooie dunne plakjes en deze leg je uitgespreid op een grillplaat.

Giet wat olijfolie in een bakje. Gebruik de olie om de broodjes in te smeren aan de bovenkant, gril de ingevette broodjes voor ongeveer 2 minuten tot ze een mooie goudbruine en crispy bovenkant hebben. Let goed op, want onder de grill gaan ze vaak te hard en kunnen ze snel verbranden. Zet de broodjes even apart om af te koelen.

Pel de walnoten en haal de noot eruit. Leg de noot op een bakplaat met een velletje bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de walnoten 10 minuten in de oven, schep ze na 5 minuten om met een houten lepel om ze zo gelijkmatig te roosteren.

Ondertussen kun je alvast de karamel maken voor de walnoten. Zet een kleine steelpan op het vuur, doe hierin de eetlepels suiker en de honing. Verhit het pannetje gelijkmatig terwijl je langzaam roert. Het lijkt meestal lang te duren maar ineens zal het snel gaan. Zodra de gesmolten suiker begint te borrelen, haal je het pannetje van het vuur. Haal intussen ook de walnoten uit de oven en giet de suiker over de verhitte walnoten. Roer goed zodat alle suiker zich goed aan de walnoten kan hechten. Het wordt een plakkerige, harde zooi die je straks een beetje los moet bikken, maar zeker de moeite waard, want het is super lekker.

We gaan verder met de bruschetta ’s. Nu de broodjes afgekoeld zijn, smeer je er een laagje geitenkaas overheen. Zet de walnoten alvast klaar; deze zijn voor de afwerking.

Schil het appeltje en snijd het in dunne partjes. Zet een kleine bakpan op het vuur en voeg een klein beetje boter toe.

Bak de appelpartjes in een paar minuutjes goudbruin. Zodra ze goed zijn, leg je op elke bruschetta een paar partjes appel en maak het geheel af met een paar stukjes gekarameliseerde walnoot.

Smakelijk!